Το Κογκρέσο ενέκρινε την αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ

Εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ μετά τη Γερουσία, το νομοσχέδιο που αυξάνει προσωρινά το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους ως τα τέλη της χρονιάς, προσφέροντας ανάπαυλα λίγων εβδομάδων ή μηνών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενόψει της νέας πολιτικής μάχης, που αναγγέλλεται σφοδρή, για την αποτροπή του κινδύνου κήρυξης στάσης πληρωμών.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε μόνο από τους Δημοκρατικούς βουλευτές (219 ψήφοι υπέρ, 206 κατά), προβλέπει προσωρινή αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 28,9 τρισεκατομμύρια.

Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της μέχρι τον Δεκέμβριο, αν όχι ως τις αρχές του 2022, απομακρύνοντας την προοπτική κήρυξης στάσης πληρωμών, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Η Γερουσία είχε εγκρίνει το νομοθέτημα την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει αμέσως το κείμενο, κάνοντάς το νόμο του κράτους. Εάν δεν εγκρινόταν, οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους περί τη 18η Οκτωβρίου.

Το νέο όριο δανεισμού σημαίνει πως τα διαθέσιμα του αμερικανικού δημοσίου θα εξαντληθούν μέσα στον Δεκέμβριο ή στις αρχές της επόμενης χρονιάς, κατά συνέπεια το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει ξανά εγκαίρως για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*