Ανάπτυξη 6,6% προβλέπει για την Ελλάδα η ING αλλά και σταδιακή άνοδο του πληθωρισμού

Εκρηκτικό τρίτο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία αναμένει η ING προβλέποντας ανάπτυξη 8,6% που θα οδηγήσει καταγραφεί συνολικά αύξηση του ΑΕΠ 6,6% στην Ελλάδα φέτος. Η ολλανδική πολυεθνική τράπεζα αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψή της για την Ελλάδα από αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,3% που προέβλεπε προηγουμένως.

Για το 2022 η ING προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 4% ενώ για το έτος 2023 προβλέπει απλά ικανοποιητική ανάπτυξη κατά 2,7%.

Επίσης η ING περιμένει να τριπλασιαστούν οι αγορές ομολόγων από το κανονικό πρόγραμμα QE δηλαδή το πρόγραμμα APP σε 60 δις ευρώ μηνιαίως από 20 δις ευρώ σήμερα όταν καταργηθεί το πρόγραμμα PEPP, ενώ προβλέπει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2023 ή στις αρχές του έτους 2024.

Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, η βασική απειλή για τη διεθνή οικονομία δεν είναι πλέον η πανδημία αλλά ο πληθωρισμός, που προκαλεί σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη και δίνει τον πρώτο λόγο στα «γεράκια» της ΕΚΤ.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ING ταυτόχρονα με την αύξηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη φέτος, προβλέπει και σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού έως το 2,6%.

Πληθωρισμός και Ευρωζώνη

Η ING αναφέρει πως τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε λίγο τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη, αλλά παρέμεινε μεταξύ των υψηλότερων επίπεδων που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει σε ενισχυμένα επίπεδα, με τις προσδοκίες για ανεργία να πέφτουν ραγδαία. Αυτό κανονικά θα ήταν καλό για κατανάλωση τους επόμενους μήνες, αν και οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας είναι ένας σημαντικός αντίθετος άνεμος ο οποίος ολοένα και ενισχύεται. Έτσι, αρκετές κυβερνήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης για το κόστος της ενέργειας στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, τα οποία και θα περιορίσουν  τη ζημιά.

Συνολικά, η ING εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα εξασθενήσει κάπως από το τέταρτο τρίμηνο και μετά. Με βάση τα πολύ καλά στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, αυξάνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο σύνολο του 2021 στο 5,1%, ενώ οι προοπτικές για το 2022 υποβαθμίστηκαν ελαφρώς στο 3,9%.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αιφνιδιάζει, όπως σημειώνει η ING, και διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 13 χρόνια για την περιοχή της Ευρωζώνης. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας είναι η κύρια αιτία, αλλά και ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε επίσης στο 1,9%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, οι τιμές στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, πιθανώς λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού και του υψηλότερου κόστους.

Ο οίκος προβλέπει πληθωρισμός στην Ευρωζώνης στο 2,1% για το 2021 και σε 1,9% για το 2022. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, αν και φέτος εκτιμά ότι θα κινηθεί σε ελαφρώς θετικά επίπεδα και στο 0,1%, με το γ’ και δ’ τρίμηνο να κινείται στο 1,1% και στο 1,8% αντίστοιχα, εκτιμά ότι από το 2022 οι πιέσεις θα ενταθούν με αποτέλεσμα στο α’ τρίμηνο ο πληθωρισμός να αγγίξει το 2,1% και το β’ τρίμηνο το 2,36%, με το σύνολο του 2022 να κλείνει με πληθωρισμό 1,4%.

Η ING αναμένει ότι μετά το τέλος του προγράμματος PEPP τον Μάρτιο του 2022, οι μηνιαίες αγορές υπό το κλασσικό πρόγραμμα QE  θα αυξηθούν στα 50 με 60 δισ. ευρώ (από περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα) για να εξομαλυνθεί η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά στη συνέχεια θα μειωθούν ξανά στα 20 με 40 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όσον αφορά τα επιτόκια, η ολλανδική τράπεζα προβλέπει την πρώτη αύξηση επιτοκίων γύρω στο τέλος του 2023 με αρχές 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*