Η Ελλάδα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία

Μια τεράστια ευκαιρία ανοίγεται για την Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία.

Τα ανωτέρω αναφέρθηκαν διά στόματος του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρου Τρύφων, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ευρωπαϊκό-διεθνές συνέδριο της «Medicines For Europe» και της «Ιnternational Generic & Biosimilar Medicines Association» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. 

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε εκτενώς στα προσκόμματα που παρουσιάστηκαν στη φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρόλα αυτά, όπως είπε, η χώρα μας κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες της σε φάρμακα πρώτης γραμμής περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ασθενών στη χώρα χάρη στην ισχυρή παραγωγική της βάση.

Η Ελλάδα, κατά τον ίδιο, συνέβαλε παράλληλα στην κάλυψη των αναγκών αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε συζήτηση για αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία οδήγησε στην εξάρτηση των συστημάτων υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας από τις εισαγωγές τρίτων χωρών χαμηλού κόστους.

«Στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητά της την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας, τον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής στο έδαφος της Ευρώπης  και  την ενίσχυση των περιφερειακών ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων για φάρμακα και υγειονομικό υλικό» ανέφερε ο κ. Τρύφων, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο «θα εξασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η θωράκιση κρίσιμων υποδομών των συστημάτων υγείας και κυρίως εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε φάρμακα πρώτης γραμμής και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*