Λίγα τα συμβόλαια για τους επιχειρηματικούς κινδύνους, αλλά μεγάλες οι προοπτικές

Ένα ευρύ πεδίο ευκαιριών για την ιδιωτική ασφάλιση ανοίγεται στο τομέα των επιχειρήσεων, καθώς οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας δημιουργούν κινδύνους που χρίζουν ασφάλισης.

του Βάιου Κρόκου

Μια γνωστή κατηγορία είναι αυτή των ομαδικών ασφαλίσεων, που κατά τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς έχει ακόμα δρόμο να διανύσει “προς τη σωστή κατεύθυνση”. Μπορεί η εν λόγω ασφάλισμενη να ήταν συνυφασμένη με μεγάλους ομίλους, ωστόσο αυξάνονται και οι ΜμΕ που αναγνωρίζουν τα οφέλη.

Σημαντικό κομμάτι που οι εταιρείες και διαμεσολαβούντες θέλουν να στοχεύσουν είναι η κάλυψη των κινδύνων που ελλοχεύουν στην περιουσία των επιχειρήσεων. Προφανώς η πιο παλιά και διαδεδομένη κάλυψη είναι η ασφάλιση Πυρός, ωστόσο η κλιματική κρίση – που έχει ως συνέπεια μεγάλες φυσικές καταστροφές – απειλεί μονάδες, εγκαταστάσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης.

Στο “χορό” των καλύψεων πλέον έρχονται χρόνο με το χρόνο και άϋλα στοιχεία (data κλπ) η προστασία των οποίων έρχεται σε συνάρτηση με την ομαλή πορεία και τη φήμη της εταιρείας.

Προφανώς και απαιτείται ακόμη πολύς δρόμος για τη λεγόμενη αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης και στον τομέα αυτό, αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις το 18% περίπου των συμβολαίων περιουσίας ΔΕΝ αφορά την κατοικία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το 2020, στη κατανομή λοιπών ασφαλισμένων κινδύνων διακρίνουμε:

*12.573 συμβόλαια σε ξενοδοχεία στα οποία συμπεριλαμβάνονται ενοικιαζόμενα και άλλα νόμιμα καταλύματα

*4.287 συμβόλαια για σούπερ-μάρκετ, μίνι μάρκετ

*9.708 βιομηχανικές επιχειρήσεις

*55.522 εμπορικές επιχειρήσεις

ενώ και κάποια άλλα από τα 119.374 ασφαλιστήρια συμβόλαια τα οποία δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορεί να σχετίζονται με το επιχειρείν. Ωστόσο η αλήθεια παραμένει ίδια: Το ποσοστό απήχησης σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς όρους είναι αρκετά χαμηλό.

Προσδοκίες για το – άμεσο – μέλλον

Ταμεία Ανάκαμψης, άλλα κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανάταση της οικονομίας (μετά) τη πανδημία δημιουργούν μια νότα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Ανάπτυξη της οικονομία συνεπάγεται άνθιση και των ασφαλιστικών εργασιών, όπως είθισται.

Την αισιόδοξη αυτή εικόνα περιέγραψε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής, ενός Συνδέσμου που έχει γνώση από πρώτο χέρι για το τι έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις στο τομέα της ασφάλισης.

“Το 2021 ξεκίνησε με ένα δυνατό επτάμηνο. Επανερχόμαστε στο ρυθμό του 2019. Η παραγωγή υπολείπεται από το 2009 που είμασταν στα 5,5 δισ. Ευρώ. Πρέπει όμως να δούμε τι έκανε εκείνη την περίοδο η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά” είπε ο κ. Τζωρτζωρής.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: “Προβλέπω έκρηξη ασφαλιστικής παραγωγής την επόμενη δεκαετία, ωστόσο όχι για όλους ωστόσο (αναφερόμενος στο πόσοι τελικά θα αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα, τεχνολογικές εξελίξεις κλπ). Το μήνυμα μου είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία”.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*