Howden: Πρωτοβουλία 20 δισ. για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές

Ο διεθνής όμιλος μεσιτών ασφαλίσεων Howden, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί της συζήτησης – στο πλαίσιο του «World Climate Summit – the Investment COP» που επικεντρώνεται στη χρήση εναλλακτικών μοντέλων προκειμένου να διασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους περίπου $20 δισ. Στόχος είναι να «κλείσει» το έλλειμα των πόρων για την ανακούφιση από της επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.

Η Howden, ως επίσημο μέλος του World Climate Summit που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Νοεμβρίου 2021, θα εκπροσωπηθεί από τον Group CEO David Howden, o οποίος και θα παρουσιάσει βιώσιμα μοντέλα χρηματοδότησης, μέσω των οποίων θα αυξηθούν οι πόροι, καθώς και η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ανταπόκρισης της διεθνούς κοινότητας για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας μετά από μία φυσική καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτό ο David Howden θα εκφράσει τις απόψεις του σχετικά με το πως, υιοθετώντας τα ήδη διαθέσιμα ασφαλιστικά μοντέλα, θα γίνει εφικτή η άμεση αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων προκλήσεων σε επίπεδο φυσικών καταστροφών. Ο Group CEO της Howden θα καταδείξει ότι η ασφαλιστική αγορά έχει τις δυνατότητες να δημιουργήσει αγορές οι οποίες θα υποστηρίξουν τις δράσεις για την κλιματική αλλαγή και θα παρέχουν μία σταθερή και στέρεη βάση σε έναν κόσμο όπου τα πάντα γίνονται ολοένα και πιο ρευστά.

Μέσα στο 2021 η Howden σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό της Δανίας και άλλα εμπλεκόμενα μέρη, δημιούργησε το πρώτο Ομόλογο με στόχο την ανακούφιση από τις καταστροφικές συνέπειες των ηφαιστειακών εκρήξεων (Volcano Catastrophe Bond). Το νέο αυτό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση κατά 20 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές αποδόσεις στους επενδυτές.

Σε περίπτωση όπου, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, εκραγεί οποιοδήποτε από τα 10 ηφαίστεια που καλύπτονται από το Ομόλογο, ο Ερυθρός Σταυρός της Δανίας θα έχει άμεσα στη διάθεσή του έως και $3 εκ. δολάρια, χωρίς δηλαδή καθόλου να χαθεί ούτε ένα λεπτό πολύτιμου χρόνου.

Όπως εξηγεί ο Charles Langdale, επικεφαλής της Αντιμετώπισης Κλιματικών Κινδύνων στη Howden «είμαστε μάρτυρες μιας δραματικής αύξησης της συχνότητας και της σφοδρότητας των καταστροφών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Είναι προφανές ότι οι κλασικές μέθοδοι χρηματοδότησης της αποκατάστασης των ζημιών, δεν είναι πλέον επαρκείς. Θεωρούμε επομένως, πως η απάντηση στο έλλειμα της χρηματοδότησης είναι να δημιουργήσουμε κλιμακούμενες και βιώσιμες αγορές που θα ξεκλειδώσουν “κοινωνικά” κεφάλαια και θα συγκεντρώσουν τους αναγκαίους πόρους για την ανακούφιση των πληγέντων.»

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ομάδας της Howden που ασχολείται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπισή τους,

«έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει εκτιμηθεί ο ουσιαστικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο ασφαλιστικός κλάδος. Οι ασφαλιστικές εταιρίες συνήθως είτε καλούνται να “μαζέψουν τα κομμάτια” που έχει αφήσει πίσω της μία φυσική καταστροφή είτε εξαντλούνται σε συζητήσεις για το εάν ή όχι πρέπει να ασφαλίσουν κλάδους με αυξημένες εκπομπές CO2. Αυτό που λείπει από τη συζήτηση -και αυτό που εμείς επιδιώκουμε να προωθήσει το σύνολο του κλάδου μας- είναι ο ρόλος των ασφαλιστικών ως αρωγών στη δημιουργία κοινωνικής αντοχής απέναντι στους κλιματικούς κινδύνους. Είτε απομακρύνοντας τα εμπόδια σε ότι αφορά στα έργα βιώσιμης ενέργειας είτε χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων μας για να παράξουμε μοντέλα κινδύνων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη εργασιών των πελατών μας είτε μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης από τις φυσικές καταστροφές.»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*