Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή χωρίς… δεδομένα!

Χωρίς… δεδομένα είναι η ψηφιακή εφαρμογή MyHealth App που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση. Διότι η κυβέρνηση δεν έλυσε κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν χρόνια τώρα στο σύστημα υγείας. Πρώτο και καλύτερο; Η καταγραφή αξιόπιστων δεδομένων

Η κυβέρνηση λέει ότι με τη νέα εφαρμογή οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες (συνταγές για φάρμακα ή εξετάσεις), που έχουν εγγραφεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Και λέει ότι μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου του Ασθενή.

Δυστυχώς – όχι για την κυβέρνηση – για όλους μας, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η νέα εφαρμογή περιλαμβάνει μόνο τις υπηρεσίες που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και πάλι όχι όλες. Για παράδειγμα, αν κάποιος προμηθευτεί κάποιο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, τότε αυτό προφανώς δεν καταγράφεται και δεν φαίνεται πουθενά!

Γιατί να το κάνει; Μα, για να γλιτώσει γραφειοκρατία, αλλά και κόστος. Δεκάδες φάρμακα κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ, ενώ η ιατρική επίσκεψη τουλάχιστον 20 ευρώ. Έτσι, χιλιάδες πολίτες επιλέγουν να πάρουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, απευθείας από το φαρμακείο.

Πόσο μεγάλο είναι αυτό το φαινόμενο; Αρκεί να σας πω ότι συνολικά οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που αγοράζονται ιδιωτικά φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ! Για να έχετε μία τάξη μεγέθους, ο ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα είναι 2 δισ. και του ΕΣΥ περίπου 550 εκατ.

διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*