Άτυπη συμμαχία των μεγάλων κεντρικών τραπεζών; Οι αγορές ξέρουν τι σημαίνει αυτό

Ο τρόπος με τον οποίο οι 4 μεγαλύτεροι κεντρικοί τραπεζίτες συμφωνούν στο ακανθώδες πρόβλημα της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, ενισχύει την εντύπωση ότι έχουν συμπήξει μία άτυπη συμμαχία, έναντι των πιέσεων να λάβουν άμεσα μέτρα.

Κανείς τους δεν φαίνεται να θέλει να λάβει τώρα μέτρα κατά του πληθωρισμού, υπό το φόβο ότι μπορεί να βλάψει την ανάκαμψη η οποία διαρκεί μόλις λίγους μήνες. Όλοι συμφωνούν ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, αποκρούοντας τις πιέσεις, αν και κάποιοι όπως η Fed ήδη συζητούν ανοιχτά το σχέδιο αύξησης των επιτοκίων.

Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ, Ευρωζώνης, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιαπωνίας ανησυχούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να επιμείνουν και να επιδεινωθούν, επιμένουν ωστόσο ότι θα είναι παροδικές και θα αμβλυνθούν σταδιακά.

Την κοινή αυτή γραμμή επανέλαβαν οι επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, της Fed Τζερόμ Πάουελ, της BOJ Χαρούχικο Κουρόντα, και της BOE Άντριου Μπέιλι, που συμμετείχαν  και μίλησαν σε συνέδριο της ΕΚΤ  με θέμα «Νομισματική πολιτική εν μέσω ασυνήθιστης ανάκαμψης».

«Είναι… απογοητευτικό να βλέπεις τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού να μην βελτιώνονται, αντίθετα στην πραγματικότητα να επιδεινώνονται ελαφρώς», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, που ανησυχεί ότι οι πιέσεις αυτές «θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα περισσότερο από όσο πιστεύαμε».

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε και η επικεφαλής της ΕΚΤ . «Τα προβλήματα στον εφοδιασμό και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, που βιώνουμε εδώ και λίγους μήνες… φαίνεται να συνεχίζονται και σε ορισμένους τομείς να ενισχύονται», τόνισε η Λαγκάρντ. «Μιλάω για τη ναυτιλία, τις μεταφορές και άλλες τέτοιες εξελίξεις».

Θα κάνουν κάτι λοιπόν; Θα αυξήσουν τα επιτόκια; Ή θα μειώσουν τη ρευστότητα αποφασιστικά για να ανακόψουν τον πληθωρισμό; Εδώ ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης Άντριου Μπέιλι, ήταν ο πλέον αποκαλυπτικός:

 

Διαβάστε όλο το θέμα στο banks.com. gr

https://banks.com.gr/atypi-symmachia-ton-megalon-kentrikon-trapezon-agores-kseroun-simainei-afto/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*