Generali: Στρατηγική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη και η απεξάρτηση από τον άνθρακα

Στο επίκεντρο των στόχων του ομίλου η συνέχιση των πράσινων επενδύσεων και η υποστήριξη της αειφορίας

*από το περιοδικό Insurance World

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου του Ομίλου Generali με πράσινα προϊόντα, την ώρα που, μόνο την τελευταία τριετία, οι πράσινες επενδύσεις συνολικά ανήλθαν στα 6 δισ. ευρώ.

 Αυτή είναι και η στρατηγική του ομίλου, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απεξάρτηση από τον άνθρακα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, άξια αναφοράς είναι η πρόσφατη έκδοση του πρώτου ομολόγου βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο επιβεβαιώνει τη δέσμευση για αειφορία και υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς πράσινων κοινωνικών επενδύσεων και ομολόγων βιωσιμότητας στην Ευρώπη. 

Κατά τα άλλα, ο Όμιλος Generali αντιμετωπίζει με ολιστικό τρόπο το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις προσπάθειες για μια αειφόρο ανάπτυξη, προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Τόσο ευρωπαϊκά όσο και σε τοπικό επίπεδο. 

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκονται πάντα σημαντικές προσπάθειες ΕΚΕ, κάτι που αναδείχθηκε την κρίσιμη περίοδο από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα. Βασική προτεραιότητα για τον όμιλο, μεταξύ άλλων, αποτελεί και η στήριξη πελατών, ΜμΕ επιχειρήσεων και συνεργατών, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σημαντική συμβολή στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας που δραστηριοποιείται. Αναλυτικά: 

Η στρατηγική για το κλίμα-Οι στόχοι

Η νέα στρατηγική επικαιροποιεί και επεκτείνει το υφιστάμενο σχέδιο του ομίλου, που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, σχετικά με την επενδυτική πολιτική και τη λειτουργία του, έχοντας ως στόχο τη δέσμευση για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων.

Μεταξύ των βασικών στόχων περιλαμβάνονται:

  • 8,5-9,5 δισ. ευρώ νέων πράσινων και επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης κατά την περίοδο 2021-2025.
  • Πλάνο πρωτοβουλιών για τον πλήρη αποκλεισμό των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων στον τομέα του θερμικού άνθρακα στις χώρες του ΟΟΣΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.
  • Σταδιακή απαλλαγή του χαρτοφυλακίου άμεσων επενδύσεων άνθρακα έως το 2050.
  • Η στρατηγική του ομίλου συμπεριλαμβάνει ενέργειες σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του, καταγράφοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με: 

Άμεσες επενδύσεις

  • 8,5-9,5 δισ. ευρώ νέων πράσινων και επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης, μεταξύ του 2021 και του 2025. Αυτό συνάδει με τον προηγούμενο στόχο των 4,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2019-2021, ο οποίος ξεπεράστηκε έναν χρόνο νωρίτερα και ανήλθε σε 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.
  • Όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή των κριτηρίων για την αποεπένδυση από τον τομέα του άνθρακα, προς τη σταδιακή και πλήρη κατεύθυνση των επενδύσεων σε πράσινες και βιώσιμες δραστηριότητες. Η νέα στρατηγική αποσκοπεί στη μη ανάληψη κινδύνων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τομέα του θερμικού άνθρακα στις χώρες του ΟΟΣΑ έως το 2030 και το 2040 στον υπόλοιπο κόσμο.
  • Σταδιακή απαλλαγή του χαρτοφυλακίου άμεσων επενδύσεων από τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Αυτό συνάδει με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5°C και με τη δέσμευση που ανέλαβε στο πλαίσιο της Συμμαχίας Μηδενικού Ισοζυγίου Άνθρακα των Ηνωμένων, Εθνών – Net-Zero Asset Owner Alliance. Ενδιάμεσος στόχος για το 2025: η Generali θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα για το εταιρικό χαρτοφυλάκιο (εταιρικά ομόλογα, εισηγμένα ίδια κεφάλαια) κατά 25% και θα ευθυγραμμιστεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων με τον στόχο του 1,5° C. 

Διαδικασίες underwriting

  • Μείωση της ελάχιστης τρέχουσας έκθεσης στον τομέα του θερμικού άνθρακα, προκειμένου να επιτευχθεί μηδενική έκθεση έως το 2030 στις χώρες του ΟΟΣΑ και έως το 2038 στον υπόλοιπο κόσμο.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δέσμευση να μην ασφαλίζονται πλέον δραστηριότητες υψηλού αποτυπώματος άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση να μην αναλαμβάνονται πλέον κίνδυνοι που συνδέονται με την εξόρυξη και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, από πίσσα, από κοιτάσματα σχιστολιθικού σχιστόλιθου (πετρέλαιο και αέριο) ή που εξάγονται στην αρκτική ζώνη, τόσο στην ξηρά όσο και στην ανοικτή θάλασσα. 

Δέσμευση των ενδιαφερόμενων μερών στον στόχο για «δίκαιη μετάβαση»

  • Δέσμευση να εμπλέξει τα ενδιαφερόμενα μέρη στη δημιουργία ενός μέλλοντος μηδενικών εκπομπών και στην υποστήριξη μιας «δίκαιης μετάβασης». Για τον λόγο αυτό, η Generali θα δεσμεύσει μέσω του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου έως το 2025 τουλάχιστον 20 εταιρείες υψηλής έντασης άνθρακα για την ανάληψη αντίστοιχων πρωτοβουλιών, προκειμένου να οδηγήσει την αλλαγή. 

Εκμηδένιση του αποτυπώματος άνθρακα των λειτουργιών του ομίλου

  • Φιλοδοξία της να εκμηδενίσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον το 2040, με ενδιάμεσο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2023.
  • Μείωση εκπομπών αερίων που προέρχονται από τη λειτουργία κτηριακών εγκαταστάσεων και τις μετακινήσεις κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το 2019.
  • Αγορά ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές, όπου είναι δυνατόν, και περαιτέρω δέσμευση για επενδύσεις με ενεργειακή απόδοση. 

Τα 190 χρόνια ιστορίας και η Βενετία ως παγκόσμια πρωτεύουσα βιώσιμης ανάπτυξης

Η Generali γιορτάζει φέτος 190 χρόνια ιστορίας με μια σειρά πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης και της ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του Procuratie Vecchie στη Βενετία, υπό την επίβλεψη του παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα David Chipperfield. 

Το ιστορικό κτήριο θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό για πρώτη φορά εδώ και 500 χρόνια. Το ιστορικό ορόσημο θα γίνει ο παγκόσμιος κόμβος του Ιδρύματος Human Safety Net και θα είναι ένας νέος, ζωντανός χώρος για τη φιλοξενία τακτικών δημόσιων εκθέσεων, εκδηλώσεων και συζητήσεων σχετικά με πιεστικές κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις, από τη φτώχια έως τη μετανάστευση. Μαζί με τις αρχές της Βενετίας και με την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης, η Generali δεσμεύεται να υποστηρίξει τη φιλοδοξία της πόλης να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα της βιωσιμότητας. 

Η Generali γιορτάζει φέτος 190 χρόνια ιστορίας με μια σειρά πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης και της ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του Procuratie Vecchie στη Βενετία, υπό την επίβλεψη του παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα David Chipperfield.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Generali συμπεριλήφθηκε το 2020 για τρίτη συνεχή χρονιά στον δείκτη Dow Jones Sustainability World Index (DJSI) και για δεύτερη φορά στον δείκτη Dow Jones Sustainability Europe Index (DJSI Europe). 

Πρόσφατα, ως αναγνώριση του έργου της, η Lucia Silva, επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας του ομίλου, έλαβε τιμητική διάκριση στην κατηγορία «βιώσιμη ανάπτυξη» στα βραβεία Geneva Association’s Women in Insurance, στόχος των οποίων είναι η αναγνώριση των γυναικών στον κλάδο της ασφάλισης, το έργο των οποίων συμβάλλει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Τι είναι το The Human Safety Net

Το The Human Safety Net αποτελεί τον βασικό πυλώνα των πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας του Ομίλου Generali. Ενώνει τις δυνάμεις των μη κερδοσκοπικών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα μέσω μιας κοινής μεθοδολογίας σχεδιασμού δράσεων και καταμέτρησης του θετικού αντικτύπου στις τοπικές κοινωνίες και σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. 

Τρία χρόνια μετά την έναρξή του, το The Human Safety Net δραστηριοποιείται σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει θέσει σε εφαρμογή τρία προγράμματα για την υποστήριξη οικογενειών με μικρά παιδιά και την ένταξη των προσφύγων μέσω της εργασίας. 

Μετά από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής, το The Human Safety Net συνεργάζεται με 46 κορυφαίες ΜΚΟ και κοινωνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργασίας και στήριξης όσων έχουν ανάγκη. 

Μέχρι το τέλος του 2019, το THSN στήριξε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους, από τους οποίους περίπου 20.000 παιδιά ηλικίας 0-6 ετών και 10.000 γονείς, και εκπαίδευσε σχεδόν 700 πρόσφυγες, οι οποίοι δημιούργησαν πάνω από 100 νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Fenice 190: Οι έκτακτες πρωτοβουλίες γίνονται μόνιμες

Πυρήνας των παραπάνω ενεργειών αποτελεί, μεταξύ άλλων, το γενναίο πρόγραμμα Fenice 190. 

Ως γνωστόν, η Generali ιδρύθηκε στην Τεργέστη στις 26 Δεκεμβρίου 1831 και κλείνει φέτος τα 190 χρόνια. Αυτή η ιστορική επέτειος θα εορταστεί στα τέλη του 2021 με μια σειρά πρωτοβουλιών για τους εργαζομένους, τους συνεργάτες, τους πελάτες και τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος.

 Για να τιμήσει αυτήν την περίσταση, η Generali ανακοίνωσε το Fenice 190, ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών που επλήγησαν από την Covid-19, ξεκινώντας από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και στη συνέχεια να στοχεύσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Generali, καθ’ όλη τη διάρκεια των πέντε ετών του σχεδίου.

 Το Fenice 190 θα καταστήσει μόνιμες τις έκτακτες πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν το 2020 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες περιλάμβαναν επενδύσεις για τη στήριξη των ΜμΕ και της πραγματικής οικονομίας, που ήδη ξεπερνούν τον καθιερωμένο στόχο του 1 δισ. ευρώ.

 Για να προστεθεί σε αυτό το αρχικό ποσό η Generali δεσμεύεται για τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ ετησίως, τα επόμενα πέντε χρόνια, για βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω διεθνών επενδυτικών ταμείων που θα επικεντρώνονται στις υποδομές, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, τις ΜμΕ, την πράσινη στέγαση, τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και την εκπαίδευση.

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*