Θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων

Θετικό κλίμα επικρατεί στην αγορά ομολόγων μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία.

Οι αποδόσεις (επιτόκια) των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν και οι τιμές των τίτλων ανέβηκαν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ελληνικό πενταετές ομόλογο διαπραγματεύεται πάλι με μηδενική απόδοση.

Στο δεκαετές ομόλογο η απόδοση υποχώρησε στο 0,734% ενώ παρουσιάζει καθοδική τάση. Τις προηγούμενες ημέρες η απόδοση είχε αυξηθεί λίγο μέχρι το επίπεδο του 0,8% για το δεκαετές ομόλογο και στο 0,50-0,51% για το πενταετές.

Στο 15ετές ελληνικό ομόλογο η απόδοση που είχε ξεπεράσει το 0,9% τις προηγούμενες ημέρες διαμορφώνεται τώρα πέριξ του 0,832%.

Στην αγορά κάποιοι αποδίδουν στις δηλώσεις του Εσθονού κεντρικού τραπεζίτη μία δυσαρέσκεια των επενδυτών που δεν θεώρησαν θετική τη διευκρίνιση ότι «δεν είναι βέβαιος αν οι αυξημένες αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος ΑΡΡ αποτελούν την καλύτερη επιλογή».

Φαίνεται ότι οι traders μπερδεύτηκαν; Ο Madis Muller μίλησε για αύξηση της ρευστότητας (QE) και έχει δίκιο. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πέραν της αύξησης του APP και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι πολύ καλύτεροι από την αύξηση του APP.

Σύμφωνα με άλλα στελέχη της αγοράς, τα προγράμματα TLTRO, LTRO είναι που ενδιαφέρουν περισσότερο για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες και βοηθούν και τα δύο ταυτόχρονα…

Νίκος Κωτσικόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*