ESG: Τα «φώτα» στην ασφαλιστική αγορά

*αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Από την πλευρά της, η ασφαλιστική βιομηχανία –που σύμφωνα με τη γνώμη αρκετών μετασχηματίζεται με πιο αργούς ρυθμούς (ψηφιοποίηση κ.λπ.)– έχει αντιληφθεί επί της ουσίας τον κρίσιμο ρόλο της βιώσιμης ανάπτυξης και τη χρησιμότητα των δεικτών ESG. Οι απαιτούμενες κινήσεις έχουν ήδη γίνει σταδιακά, ενώ χρόνο με τον χρόνο το σύνολο της αγοράς θα πορεύεται βάσει αυτών.

 Πλέον, όλες οι εταιρείες, είτε ασφαλιστικές είτε του ευρύτερου χρηματοοικονομικού τομέα, θα πρέπει να επαναξιολογήσουν με βάση (και) τους ESG παράγοντες το κατά πόσον βρίσκονται εκτεθειμένες άμεσα ή έμμεσα σε τέτοιους κινδύνους.

 Ειδικότερα οι ασφαλιστικές εταιρείες χρειάζεται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μπορεί οι ίδιες ως οντότητες να μην έχουν άμεση έκθεση σε ESG κινδύνους, όμως μέσω της τοποθέτησής τους σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται εκτεθειμένες σε αυτούς. 

Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση ενός ασφαλιστικού οργανισμού κατά τη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τους ESG παράγοντες ως προς την επίδραση που έχουν τόσο στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας όσο και στη στρατηγική της, στο επιχειρηματικό τους σχέδιο.

 Για παράδειγμα, μια ασφαλιστική που επενδύει σε ομόλογα εταιρειών με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα αντιμετωπίζει ESG κινδύνους σε δύο διαστάσεις. Στη μία διάσταση, υπάρχει το αυξημένο ομολογιακό ρίσκο των εταιρειών που δεν είναι συμβατές με τους νέους κανονισμούς μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Στη δεύτερη διάσταση, μια ασφαλιστική που επενδύει σε εταιρείες μη φιλικές προς το περιβάλλον έχει αυξημένο κίνδυνο φήμης.

 Πλέον, τα διοικητικά στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών καλούνται να αντιληφθούν ποια είναι η φιλοσοφία των ESG, τι καινούργιο έχει να προσθέσει και πώς αυτή έρχεται να επηρεάσει την ίδια την εταιρεία, καθώς και τα προϊόντα της.

 Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσουν μια νέα επενδυτική στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη τους ESG, καθώς και πολιτικές σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων και τους μηχανισμούς ελέγχου αυτών.

 Όσον αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου, θα πρέπει να περιλαμβάνουν αναλύσεις κλιματικών σεναρίων και ευαισθησίας, μελέτη των επιδράσεων των σχετικών κινδύνων σε ορίζοντα άνω των πέντε ετών (όπως συνηθίζεται μέχρι στιγμής στις μελέτες ORSA).

 Σε κάθε περίπτωση, οι πιέσεις που ασκούνται από την κοινωνία των πολιτών στον επιχειρηματικό κόσμο για επιλογές διακυβερνητικής επάρκειας και ακεραιότητας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας, γίνονται όλο και πιο έντονες. 

Οι ασφαλιστικές δραστηριότητες, που εξ ορισμού αφορούν πρωτίστως στη διαχείριση κινδύνων, εισάγονται πλέον στην αναγκαιότητα της ανάληψης ευρύτερων σχετικών ευθυνών, δεδομένων των πολλαπλών επιδράσεων της ασφαλιστικής λειτουργίας στους τρεις βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης. Η νέα κανονικότητα… και για τον ασφαλιστικό κλάδο είναι ήδη εδώ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*