Σημαντικό επενδυτικό στοίχημα οι ελληνικές τράπεζες λέει η Citigroup

Σημαντικό «επενδυτικό στοίχημα» είναι οι ελληνικές τράπεζες για τη  Citigroup η οποία και με αφορμή την αναβάθμιση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και των ομολόγων τους από την Moody’s  χθες, καθώς επιβεβαιώνει τη θετική της στάση για τον κλάδο και τονίζει ότι έχουν καλές προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης.

Η Citigroup εντοπίζει μάλιστα τους τίτλους Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς ως ενδιαφέρον επενδυτικό στοίχημα μετά την αναβάθμιση καθώς διαπραγματεύονται με υψηλότερες αποδόσεις έναντι των άλλων τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, η Citi σε σχόλιό της, αναφέρει ότι χθες η Moody’s αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών λόγω της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και της φερεγγυότητας τους καθώς και των βελτιωμένων προσδοκιών για την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν όλες θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζοντας την άποψη της Moody’s ότι “θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και θα είναι σε καλή θέση διαχειριστούν κάθε νέο σχηματισμό προβληματικών δανείων ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού”.

Όπως σημειώνει η Citi, o οίκος έδωσε και ένα περαιτέρω σήμα για νέα πιθανή αναβάθμιση του κλάδου. Κατά τον οίκο, οι μελλοντικές αναβαθμίσεις των τεσσάρων ελληνικών μεγάλων τραπεζών θα εξαρτηθούν από το εάν διατηρήσουν τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και τη ρευστότητά τους, εάν εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους (δηλαδή μείωση των NPEs) καθώς και εάν αξιοποιήσουν την οικονομική και πιστωτική δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η Moody’s υπογράμμισε παράλληλα και το όφελος που προσφέρει στον κλάδο και στην οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Citigroup πάντως “στέκεται” και στο μήνυμα της Moody’s σχετικά με την αναβαλλόμενη φορολογία. Ο οίκος τόνισε πως οι τρέχουσες αξιολογήσεις, οι οποίες βρίσκονται αρκετά κάτω τόσο από το rating της Ελλάδας όσο –φυσικά– και από την επενδυτική βαθμίδα, αντανακλούν και το υψηλό επίπεδο των DTCs στα κεφάλαια των τραπεζών καθώς και τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους στον δρόμο της περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας.

H Citi, όπως τονίζει, συνολικά παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες καθώς θεωρεί ότι αποτελούν ένα σημαντικό “play” για την ελληνική οικονομία με σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης μακροπρόθεσμα.

Με βάση αυτό το σκεπτικό η αμερικανική τράπεζα εντοπίζει τη μεγαλύτερη αξία στους τίτλους Tier 2 της Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εκτιμά ότι αποτελούν το καλύτερο trade για να «παίξει» κάποιος το story ανάκαμψης της Ελλάδας, καθώς διαπραγματεύεται με τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους τίτλους των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών (σημειώνοντας ότι η Πειραιώς ανακοίνωσε ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης NPEs, Sunrise I, ύψους 7,2 δισ. ευρώ).

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, το γεγονός ότι τα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών βγαίνουν πλέον από την κατηγορία CCC, θα βοηθήσει στην αύξηση της επενδυτικής τους βάσης η οποία και είναι υποστηρικτική μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά τις βασικές ενέργειες αξιολόγησης της Moody’s, η Citi τονίζει πως εκτός από το ότι αναβάθμισε την Eurobank και την Alpha Bank σε B2 από Caa1, και την Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Caa2, οι τίτλοι Tier 2 των Alpha και Εθνικής αναβαθμίστηκαν σε Caa1 από Caa2 και τα senior ομόλογα  των Alpha, Εθνικής και Eurobank σε B3 από Caa1, με το outlook να διατηρείται θετικό. Επίσης οι τίτλοι Tier 2 της Πειραιώς αναβαθμίστηκαν σε Caa2 από Caa3, με θετικές προοπτικές.

Τα πολύ θετικά σχόλια της Citi έρχονται όχι μόνο μετά την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης της Moody΄s αλλά και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Fitch η οποία σε πρόσφατη παρουσίαση τόνισε πως είναι πιθανό να δούμε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών εάν επιτευχθούν τα σχέδια μείωσης των NPEs και ενίσχυσης των κεφαλαίων στα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*