Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο APP όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα

Πεπεισμένος ότι η ΕΚΤ θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico.

Όπως είπε, η ισχυρή ανάκαμψη σε συνδυασμό με την δέσμευση της Αθήνας σε δομικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος μέσω των προγραμμάτων της ακόμα και αν σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP).

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιολόγηση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας κι αυτό έχει κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα εκτός του βασικού προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, το APP. «Δεν υπάρχει ερώτημα για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος, αλλά ερώτημα για την ίση μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περισσότερος κατακερματισμός».

Για τη βασική παράμετρο της ανάπτυξης ο κ. Στουρνάρας είπε, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη άνω του 6%, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σχέση με αυτό προ πανδημίας», πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*