Η Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, χαρακτηρίζοντας θετική τη συνολική εικόνα τους και υποδηλώνοντας έτσι την πρόθεση να τις αναβαθμίσει περαιτέρω τα ερχόμενα τρίμηνα, όταν θα επιτύχουν το στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στις Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Alpha Bank στο B2 από Caa1 και για την Τράπεζα Πειραιώς στο B3 από Caa2.

Ο Οίκος αναβάθμισε τόσο το αξιόχρεο των καταθέσεων των 4 ελληνικών τραπεζών, όσο και την πιστοληπτική τους ικανότητα. Χαρακτηρίζοντας θετική την εικόνα τους η Moody’s τοποθέτησε τις ελληνικές τράπεζες σε προνομιακό πεδίο για μία νέα αναβάθμιση όταν θα πετύχουν το στόχο τους να μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση αντανακλά τις εκδόσεις χρέους στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες ως το 2025 για να δημιουργήσουν «μαξιλάρια» προληπτικών κεφαλαίων, τα οποία υπαγορεύει η οδηγία MREL.

Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να ενισχύουν το πιστωτικό τους προφίλ και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν δημιουργία νέων προβληματικών δανείων λόγω της πανδημίας.

H αξιολόγηση μπορεί να αναβαθμιστεί τα ερχόμενα τρίμηνα αν οι τράπεζες διατηρήσουν το κεφάλαιο και τη ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας παράλληλα πλήρως τα σχέδια για περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων και εκμεταλλευτούν τις προοπτικές οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία θα ωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*