Ασφαλιστική αγορά: Η μάχη για τις πωλήσεις, τα δίκτυα και ο σκληρός ανταγωνισμός

Αγώνα δρόμου εδώ και αρκετό διάστημα πραγματοποιεί η εγχώρια ασφαλιστική αγορά για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε επίπεδο παραγωγής.

Τα πρώτα θετικά σημάδια έχουν ήδη φανεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΑΕΕ.

Σημαντικοί είναι οι παράγοντες που αποτελούν πηγή αισιοδοξίας το υπόλοιπο μισό τους έτους: Αρχικά η αποφυγή του lockdown που θα επιτρέψει τη συνέχιση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας με τα όποια προβλήματα. Επίσης το γεγονός ότι οι καταθέσεις αυξάνονται εκ νέου γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλιστικές λύσεις και προϊόντα.

Η εικόνα για το α’ εξάμηνο του έτους έκλεισε με μια άνοδο 9,4% στο σύνολο της παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ανταγωνισμός φουντώνει, με τις εταιρείες να διαθέτουν τα δικά τους ξεχωριστά πλάνα: Στρατηγική πωλήσεωνν, υπηρεσίες – προϊόντα, προσέγγιση κλπ.

Στο ίδιο μοτίβο, τα μερίδια που τους αναλογούν διεκδικούν το bancassurance, direct υπηρεσίες, on line πλατφόρμες κ.α, ενώ η ασφαλιστική διαμεσολάβηση παραμένει η “ραχοκοκαλία” της αγοράς.

Ο σκληρός ανταγωνισμός παραμένει στο επίκεντρο, με αθέμιτες πρακτικές – κάποιες φόρες – όπως έχουν διατυπώσει αρκετές φορές στελέχη της διαμεσολάβησης, ιδιαίτερα στον κλάδο Αυτοκινήτου.

Κατά τις εκτιμήσεις μάλιστα των ίδιων στελεχών, η εικόνα στο κλάδο Αυτοκινήτου όσον αφορά τις πιέσεις στις τιμές δεν αναμένεται να αλλάξει το επόμενο 6ηνο, ιδιαίτερα όταν ασφαλιστικές εταιρείες διατηρούν εκπτωτικές πολιτικές που ενεργοποιήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σημαντικό στοιχείο όμως που προσμετράται, είναι η αύξηση των νέων πωλήσεων ΙΧ και του ασφαλισμένου στόλου, μετά την άρση των lockdowns.

Τέλος, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι εν εξελίξει ανακατατάξεις στα Δίκτυα μετά τις πρόσφατες μεγάλες συμφωνίες (Εθνική – CVC, Generali – ΑΧΑ και ΝΝ – MetLife) θα φέρουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε χαρτοφυλάκια και το “ποιος πουλάει τι”.

Ωστόσο “η απλή αναδιανομή των υπαρχόντων μεριδίων δεν αποτελεί ανάπτυξη της αγοράς”, λένε χαρακτηριστικά.

Βάιος Κρόκος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*