Στο πλευρό της Λαγκάρντ ο Ισπανός τραπεζίτης, λέει πως ο πληθωρισμός είναι προσωρινός

Υπέρ των μέτρων χαλάρωσης εμμέσως πλην σαφώς εμφανίστηκε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ. Το είχε πράξει πρώτα ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης κ. Γιάννης Στουρνάρας. Υπάρχει τελικά μία άτυπη συμπόρευση του νότου στο θέμα;

Σε κάθε περίπτωση με την άποψη της Κριστίν Λαγκάρντ  τάσσεται ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Pablo Hernandez de Cos. Όπως είπε η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι σε μεγάλο βαθμό πρόσκαιρη και η ΕΚΤ έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει κάθε επίμονη ανοδική πίεση στις τιμές.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις επιδόσεις του πληθωρισμού στενά αλλά δεν βλέπουμε καμία επίπτωση στον δεύτερο γύρο», ανέφερε ο  de Cos σε διαδικτυακή του ομιλία σε εκδήλωση στην Ισπανία.

Με άλλα λόγια ο πληθωρισμός δεν περνάει στις τιμές των προϊόντων του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού, (μετά τα καύσιμα).

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί περισσότερο από ότι αναμενόταν  τελευταία. Η ΕΚΤ πάντως, εκτιμά ότι η άνοδος είναι προσωρινή και προκαλείται από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών, και τις ελλείψεις που προκαλεί η πανδημία σε συστατικά όπως οι επεξεργαστές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*