Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε ήδη, λέει η Moody’s Analytics

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 8,2% φέτος και με ρυθμό 5,1% το 2022 σύμφωνα με την Moody’s Analytics που μετέτρεψε σε βασικό το αισιόδοξό της σενάριο για την Ελλάδα, μετά την εκτόξευση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο κατά 16,2%. Τώρα βλέπει θετική συνέχεια, καθώς αναμένονται τα στοιχεία του παραδοσιακά ισχυρότερου τρίτου τριμήνου για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Moody’s Analytics θυγατρική εταιρία του ομίλου Moody’s, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας έχει ανακάμψει πλήρως και βρίσκεται ήδη 0,6% πάνω από τα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2019. Ο οίκος εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο που λόγω τουρισμού είναι παραδοσιακά το ισχυρότερο για την ελληνική οικονομία, το ελληνικό ΑΕΠ «θα προσθέσει» ανάπτυξη 11,7%.

Ο οίκος αναφέρει ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης προηγήθηκαν σε ανάπτυξη, ενώ η Ελλάδα υστερούσε το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2020, λόγω των χαμηλών αφίξεων τουριστών κατά την κορύφωση της κρίσης πριν από τα εμβόλια, και τα αυστηρά μέτρα καραντίνας.

Όμως σε τριμηνιαία βάση, η Ελλάδα έχει αναπτυχθεί έντονα, 3,8% ανά τρίμηνο κατά μέσο όρο τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα και βρίσκεται στον δρόμο της οικονομικής επέκτασης, με το πραγματικό της ΑΕΠ να είναι πλέον πάνω από το επίπεδα προ πανδημίας πράγμα που δεν συνέβη με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπου ο ανοδικός ρυθμός μετριάστηκε. Έτσι στα μέσα του 2021, η οικονομία της Ευρωζώνης, παρέμενε ακόμα, 3% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ πανδημίας.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα σύμφωνα με τον οίκο, τροφοδοτήθηκε από επενδύσεις οι οποίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας το 2022.

Όπως αναφέρει, αυτό είναι το αποτέλεσμα στοχευμένων κυβερνητικών πολιτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην άρση των εμποδίων σε έργα που είχαν σταματήσει (μερικά από αυτά εδώ και δεκαετίες) ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τις πράσινες επενδύσεις και νέες τεχνολογίες όπως το 5G. Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στηρίζονται στην χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο οίκος αναμένει ότι αυτή η ισχυρή τάση θα συνεχιστεί, με ρυθμό 11,7% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, αναθεωρεί σημαντικά τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη της χώρας. Η νέα πρόβλεψη της Moody’s Analytics προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 8,2% το 2021, ανακάμπτοντας πλήρως από την πανδημία και στη συνέχεια να απογειωθεί και το 2022 με πιο ήπια αλλά ιστορικά σημαντική αύξηση τα τάξης του 5,1%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*