Τι περιμένουν οι νευρικές αγορές από την ΕΚΤ και τη Λαγκάρντ σήμερα

Νευρικές και πτωτικές είναι οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, όπου το στρατόπεδο των «γερακιών», επιχειρεί να πιέσει εκ νέου και να επιβάλει τη συρρίκνωση του -ενισχυτικού της ρευστότητας, λόγω πανδημίας- προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), με βασικό επιχείρημα τον πληθωρισμό ο οποίος καλπάζει διεθνώς.

Ειδικά οι αγορές στην Ισπανία και την Ιταλία δεν κατάφεραν να αντιδράσουν ανοδικά ενώ πιο ήπια είναι η πτώση στις αγορές της Φραγκφούρτης και του Παρισιού. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στην εκτός Ευρωζώνης αγορά του Λονδίνου.

Εκτός του πληθωρισμού, η οικονομική ανάκαμψη που έχει σημειωθεί είναι ένα άλλο επιχείρημα των «γερακιών» για τη συρρίκνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (από τα 80 δις ευρώ μηνιαίως στα 50 δις ευρώ μηνιαίως  ή και η ταχύτερη πλήρης διακοπή του μέχρι το τέλος του έτους), το οποίο πάντως έχει ενισχύσει όλη την Ευρωζώνη και φυσικά και την ελληνική οικονομία.

Νωπή άλλωστε είναι η παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, που ζήτησε να μην παρερμηνεύεται ο πληθωρισμός ο οποίος εκτιμάται από πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες ανά τον κόσμο ως προσωρινός.

Βεβαίως και ο πληθωρισμός λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα ταυτόχρονα με την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου που δεκαπλασιάστηκε σε ένα έτος από τα ιστορικά χαμηλά του, μπορεί να πλήξει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη η οποία χρειάζεται χρόνο για να συντελεσθεί, την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετική εντύπωση αφήνουν τα συμπεράσματα της αμερικανικής Fed από τη δημοσιοποίηση του «μπεζ βιβλίου» χθες, καθώς η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξε ότι η πανδημία που επιμένει και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες βαραίνουν ακόμα την αμερικανική οικονομία.

Στις ΗΠΑ η οικονομία αναπτύχθηκε με ηπιότερο ρυθμό το διάστημα από τις αρχές Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα αναφέρει η Fed.

Ανάλογες ενδείξεις εμφανίζονται και σε χώρες της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα οι προσδοκίες στη Γερμανία έχουν υποχωρήσει σημαντικά για το δεύτερο εξάμηνο φέτος. Εκτός Ευρωζώνης, το Ηνωμένο Βασίλειο επηρεάστηκε σοβαρά το καλοκαίρι. Οι χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα χάρη στον τουρισμό, αντίθετα, είχαν ένα καλοκαίρι ανάκαμψης.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% τον Αύγουστο, ενώ το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εμφανίζοντας αύξηση 2,2% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές διαφωνούν για τις αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά είναι πολλοί όσοι περιμένουν από την ΕΚΤ να διατηρήσει στάση αναμονής, αφήνοντας ανοικτές όλες τις επιλογές της για τις επόμενες κινήσεις της.

Νίκος Κωτσικόπουλος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*