Η Moody’s δεν βλέπει την ΕΚΤ να φρενάρει τις αγορές ομολόγων αλλά στο Bloomberg διαφωνούν

Διαφωνούν για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ οι ειδικοί. Αναλυτές και οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg περιμένουν από την ΕΚΤ να φρενάρει τις αγορές ομολόγων ξεκινώντας το λεγόμενο tapering.

Η σταδιακή επιβράδυνση θα οδηγήσει από τα 80 δις ευρώ ομολόγων που θα αγοράσει το Σεπτέμβριο η ΕΚΤ σε 50 δις ευρώ το Μάρτιο οπότε και θα λήξει το πρόγραμμα αφήνοντας αχρησιμοποίητο υπόλοιπο από το PEPP στα ταμεία της ΕΚΤ κάπου 70 δις ευρώ. Αυτά λένε στο Bloomberg.

Στη Moody’s όμως, το γνωστό οίκο αξιολόγησης λένε άλλα για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι η ΕΚΤ δεν θα πειράξει τα επιτόκια καταρχήν αφήνοντας μηδενικό το βασικό επιτόκιο και αρνητικό στο -0,5% το επιτόκιο καταθέσεων.

Ειδικότερα όμως για το πρόγραμμα PEPP και τις αγορές ομολόγων οι οποίες είναι το επίμαχο ζήτημα, η Moody’s εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν θα πειράξει τίποτα και θα συνεχίσει να αγοράζει 80 δις ευρώ ομολόγων το μήνα.

Σύμφωνα με τη Moody’s η ΕΚΤ δεν θα λήξει νωρίτερα το πρόγραμμα και θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει. Σύμφωνα με την εκτίμησή της, οι δυνάμεις που ωθούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό προσωρινές ενώ τα base effects διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξησή του.

Ο οίκος πάντως, βλέπει τους κινδύνους από τον πληθωρισμό, κυρίως λόγω των διαταραχών στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, με τις εταιρείες να μετακυλίουν πιθανώς αυτό το κόστος προς τη μεριά των καταναλωτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*