Οι τράπεζες –μόνες τους– μπορούν να φέρουν την άνοιξη;

 Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test των τραπεζών δίνει μια μεγάλη ανάσα στη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς πρακτικά δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες, άρα αποφεύγονται οι αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που ανησυχούσε την αγορά.

Η θετική έκβαση των stress test είχε προεξοφληθεί την περασμένη εβδομάδα (με άνοδο 13% του τραπεζικού δείκτη) και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να αποτελέσει τον καταλύτη που θα δώσει στην αγορά ισχυρή ώθηση.

Με υψηλή άνοδο 6,39% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, μετά από έξι πτωτικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει απώλειες σε ποσοστό 22,16%, ενώ από τα υψηλά της 18ης Μαρτίου 2014 –τις 1.369,56 μονάδες– καταγράφει απώλειες 27,62%.

Μοχλός της ανοδικής αντίδρασης της αγοράς ήταν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 13,42%. Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σημείωσε η μετοχή της Πειραιώς (+22,64%) και ακολούθησαν η Εθνική (+13,24%), η Eurobank(+11,32%) και η AlphaBank(+7,02%).

Οι πληροφορίες για θετική έκβαση των stresstest της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έστρεψαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος στήριξε την αγορά και πήρε και τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές.

Επίσης, θετικά επέδρασαν και οι πληροφορίες για κλείδωμα της προληπτικής στήριξης στη Σύνοδο Κορυφής, μετά τη βιαστική προσπάθεια απεμπλοκής από το υπάρχον σχήμα της Τρόικας, που προκάλεσε άνοδο των spreads και πτώση του χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η αγορά θα πρέπει να υπερβεί τα επίπεδα των 1.050 μονάδων, που αποτελεί σημαντικό βήμα για τον τερματισμό της βραχυχρόνιας πτωτικής τάσης.

Μετά το έντονα πτωτικό κύμα, που ξεκίνησε από τις 1.200 μονάδες και ολοκληρώθηκε στις 850 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιεί ανοδική αντίδραση προς τις 1.000 μονάδες, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης.

Τεχνικά, τόσο η κύρια όσο και η βραχυχρόνια τάση παραμένουν πτωτικές, αλλά αυτή η ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει ακόμα περιθώρια ανόδου, καθώς ήταν ιδιαίτερα έντονο το πτωτικό κύμα.

Οι 850 μονάδες –τα πρόσφατα χαμηλά– αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς, και τα πρώτα επίπεδα αντίστασης εντοπίζονται στις 1.020 και στις 1.060 μονάδες.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να περιοριστεί η ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την εικόνα της αγοράς το τελευταίο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης, από τις περίπου 1.200 μονάδες στις 8/9/2014 έπεσε στις περίπου 870 μονάδες στις 16/10/2014, χάνοντας 330 μονάδες ή το 27,5% της αξίας του. Άμεσα ανέκαμψε στις 980 μονάδες, ανακτώντας τις 110 από τις 330 μονάδες ή το 34% της πτώσης και προσπάθησε να κατακτήσει τις 1.000 μονάδες.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*