Τι αλλάζει στην οικονομία με τη νέα κυβέρνηση

Άρεσε και στον Α.Τσίπρα η μεγάλη άνοδος του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή και έκανε ειδική αναφορά στην τελευταία προεκλογική του ομιλία, επισημαίνοντας ότι η άνοδος αυτή δείχνει ότι οι αγορές δεν φοβούνται την αλλαγή που έρχεται. Όμως κάθε άλλο παρά φιλικές προς τις αγορές θα είναι οι αλλαγές που έρχονται με τη νέα κυβέρνηση.

Όσον αφορά το αναπτυξιακό πρότυπο που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί της υποτίμησης βασίζεται στην αύξηση της ζήτησης, αντί των ιδιωτικοποιήσεων των μονοπωλίων βασίζεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών, αντί των οριζόντιων ενισχύσεων χωρίς προσανατολισμό των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων βασίζεται στην κλαδική, κάθετη ενίσχυση κλάδων που μπορούν σε συνέργεια να αποτελέσουν την ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ το τερματισμό της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και τον έλεγχο της νομιμότητας των συμβάσεων που έχουν συναφθεί.

Για τα «κόκκινα» δάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρώτον δεσμευθεί ότι δεν θα έχουμε κανέναν πλειστηριασμό για την α’ κατοικία. Δεύτερον, θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια με βάση το εισόδημα, κανένας δεν θα πληρώνει παραπάνω από 30% του εισοδήματός του και στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και στη ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για να ενισχύσει τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και λύσεις όπως “πάγωμα” μέρους των κόκκινων δανείων τους ως και δέκα χρόνια ενώ αναμένεται να  προωθήσει ως λύση «σπάσιμο» σε δύο σκέλη των επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, δηλαδή στο μέρος που μπορεί να εξυπηρετηθεί και στο δεύτερο που “παγώνει” για 5 έως 10 χρόνια, χωρίς να διαγράφεται ως απαίτηση.

Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει να γίνει χρήση των 11 δις του ΤΧΣ,

Οι τράπεζες

Όσον αφορά την πολιτική που ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες, τελευταία δεν ακούγονται τα περί επανακρατικοποίησης. Όμως έχει προαναγγείλει ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος του ΤΧΣ και θα έχει μεγαλύτερη παρέμβαση στη διοίκηση των τραπεζών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποσαφηνίσει τι θα πράξει με τα warrants των τραπεζών.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

1)Διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία. Ίδρυση Δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας.
Δημιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες.
2)Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες..
Για τις διοικήσεις των τραπεζών υπάρχουν τρία σενάρια ή συναινετικά διαζύγια με τις υπάρχουσες διοικήσεις και με υπόδειξη και των τραπεζών των νέων προσώπων ή νέα κυβέρνηση ζητάει τις παραιτήσεις όλων των διοικήσεων ωστόσο θα δεχθεί τις εισηγήσεις για την επόμενη ημέρα.

Το φορολογικό

Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πέρα από το γεγονός ότι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου αποτελεί δέσμευση του προγράμματος της ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει ένα νέο φορολογικό σύστημα με δίκαιη αναλογική κλίμακα το οποίο θα διανέμει τα βάρη στον κάθε πολίτη και επιχείρηση ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές για τους υψηλά αμοιβόμενους λέως και το 50%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει επίσης το περιουσιολόγιο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να γνωρίζει την ακριβή κατάσταση της φορολογικής βάσης και θα βοηθήσει το νομοθέτη να αποφύγει τις στρεβλώσεις που προκαλεί η μεγάλη αναλογία υπέρ των έμμεσων φόρων που υπάρχει σήμερα.

Τα οκτώ πρώτα νομοσχέδια

Οκτώ νομοσχέδια για τα κοινωνικά εργασιακά θέματα έχει ετοιμάσει και θα καταθέσει αμέσως στη νέα Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο, αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μαζί με αυτό αποκατάσταση των ΣΣΕ και η επαναφορά αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Το δεύτερο, είναι για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη λιγότερη από 700 ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και σταδιακά θα πάμε σε αποκατάσταση απωλειών των συντάξεων.
Το τρίτο, είναι για την κατάργηση των διαθεσιμοτήτων που οδηγούν σε απολύσεις στο Δημόσιο και την αποκατάσταση όσων απολύθηκαν και δεν έχουν βγει σε σύνταξη εξ αυτού του λόγου.
Το τέταρτο, είναι για την επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της προστατευτικής από απολύσεις εργατικής νομοθεσίας. Το πέμπτο, είναι για την ανασύσταση και αναβάθμιση του έργου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας σε ενιαίο δημόσιο Οργανισμό. Το έκτο, είναι για την κατάργηση της χουντικής έμπνευσης δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση των απεργών.
Το έβδομο, αφορά τον τομέα του υπουργείου Εργασίας και είναι για την επαναχορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς. Τέλος, είναι και το νομοσχέδιο για την επίλυση επειγόντων ασφαλιστικών προβλημάτων των ελεύθερων επαγγελματικών και για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν τα άτομα με αναπηρία.

One comment

  1. Μιχάλης Πυρουνάκης

    – Εξαιρετικό ξεκίνημα προς την ορθή κατεύθυνση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*