“Συνταγή θανάτου” η υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων

Η τιμολογιακή περιστολή 694 εργαστηριακών εξετάσεων, που υπολογίζεται να αγγίξει σε κάποιες περιπτώσεις και το 35%, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος μηνός, με στόχο να διατηρηθεί εντός ορίων ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

 

«Κάθε φορά που πραγματοποιείται υποκοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων αυξάνονται οι δαπάνες, αποτέλεσμα κυρίως της έλλειψης σοβαρών ελεγκτικών μηχανισμών», προειδοποιεί, μέσω του Virus, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Όπως κατέγραψαν οι γιατροί από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ έως σήμερα, οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας ΠΦΥ εκτοξεύονται όταν μειώνεται ο αντίστοιχος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτελεσμένων εξετάσεων / ιατρικών πράξεων 2012 2014.

(εδώ)

«Ιστορικά, η υποκοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων έχει αποτύχει παταγωδώς να εξορθολογήσει τις διαγνωστικές δαπάνες», σημειώνει η κ. Μαστοράκου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η εξοικονόμηση 40 εκατομμυρίων με αυτό το μέτρο δεν εξασφαλίζει τα ποσά του claw back – rebate που άγγιξαν τα 300 εκατ. στα προηγούμενα έτη.

«Είμαστε αντίθετοι στη διαδικασία της υποκοστολόγησης», αναφέρει η κ. Μαστοράκου, αντιπροτείνοντας ως βιώσιμη, ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση την πλήρη εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, τον ουσιαστικό έλεγχο real time, από το δημόσιο σύστημα και όχι από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες.

Συγκεκριμένα οι γιατροί προωθούν την εφαρμογή ενός κλιμακωτού rebate, που θα εκκινεί από ένα ανέκπτωτο όριο και μετά, ώστε να επιτυγχάνεται το όριο του κλειστου προϋπολογισμού.

«Και υποκοστολόγηση και rebate και calw back, είναι ταφόπλακα για τον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα. Αποτελεί συνταγή θανάτου για τα διαγνωστικά», τόνισε η κ. Μαστοράκου.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*