Συνάντηση ΥΠΑΑΝ Ν. Δένδια με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο

 Τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία η επέκταση του εμπάργκο στη Ρωσική ομοσπονδία, η βοήθεια της ΕΕ προς τις επιχειρήσεις, που πλήττονται, τα κόκκινα δάνεια και ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα συζήτησαν σήμερα σε συνάντησή τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος  Δένδιας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε πως το ρωσικό εμπάργκο δεν είναι μια στατική κρίση, αλλά μια γεωπολιτική, πολιτική κρίση η οποία δείχνει ότι θα έχει μάκρος χρόνου, θα πρέπει να υπάρχει κι ένας σχεδιασμός τόσο για τα θέματα της ενέργειας που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την εν γένει καλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας όσο βεβαίως και από τον αντίκτυπο που θα έχουμε από την εφαρμογή αυτού του εμπάργκο σε άλλες βαλκανικές χώρες.  Πρόσθεσε ότι «η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι και αυτές μέσα στον κατάλογο του ρωσικού εμπάργκο, αφορούν αγορές που η ελληνική εξωστρέφεια σήμερα πραγματικά έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα τα τελευταία 3 χρόνια. Και η τυχόν μείωση της καταναλωτικής ζήτησης σε αυτές  τις αγορές θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία».

Σε σχέση με τα φορολογικά θέματα δήλωσε πως είναι γνωστές οι πάγιες θέσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για συντελεστή φορολογίας στις επιχειρήσεις για 15%, και είναι κάτι που έχει ενστερνιστεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το μόνο το οποίο θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ζητήσουμε είναι να μην υπάρξει εφαρμογή αυτής της νέας φορολογικής βάσης σε χρονικό ορίζοντα 6ετίας αλλά σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, όπως βεβαίως και η  μείωση του ΦΠΑ.

Ο κ. Δένδιας σχολιάζοντας για τα θέματα του ΓΕΜΗ ανέφερε ότι ο Υφυπουργός, ο κ. Μάκης Γιακουμάτος έχει παράξει έργο σε συνεργασία με την Ένωση Επιμελητηρίων της Ελλάδος ενώ όσον αφορά στη φορολογία τόνισε πως πρέπει να λειτουργήσει σαν αναπτυξιακό εργαλείο και όχι μόνο σαν εισπρακτικός μηχανισμός.

Σχετικά με το σχέδιο γα τα κόκκινα δάνεια ο υπουργός επισήμανε πως δεν υπάρχει ακόμα τελικό κείμενο, ωστόσο είναι η «υπ’ αριθμόν 1» προτεραιότητά του υπουργείου,  για την οποία εργάζεται η αρμόδια ομάδα του υπουργείου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και πρόσθεσε ότι το σχέδιο δεν θα αποτελέσει συγχωροχάρτι για μπαταχτζήδες «Παρ’ ότι είναι Αύγουστος δουλεύουμε μέσα στον  Αύγουστο γι’ αυτό, η ομάδα εργασίας που το έχει κάνει δουλεύει συνεχώς μέσα στον Αύγουστο γι’ αυτό, παίρνει και μεταφέρει απόψεις και  θα είμαστε έτοιμοι έγκαιρα».

 

Από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος για το πρόβλημα ρευστότητας το οποίο αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και δήλωσε  ότι  «θ’ αποτελούσε αθέμιτο ανταγωνισμό για κάποιους οι οποίοι αναζητούν συγχωροχάρτι μέσα από μια διαδικασία η οποία δεν ήταν ορθολογική σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της επιχείρησής τους.  Βεβαίως και πρέπει εκεί όπου υπάρχει βιωσιμότητα της επιχείρησης να υπάρξει μια διαφορετική μεταχείριση, σε καμία των περιπτώσεων όμως  δε μπορούμε να δώσουμε αυτό  το περίφημο συγχωροχάρτι σε κάποιους οι οποίοι δημιουργούν προβλήματα  στην αγορά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*