Oι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και οι επιπτώσεις στις ασφαλιστικές

[starbox]

Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες για τις εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν τις ασφαλιστικές θυγατρικές τους; Φαινομενικά όχι αλλά όπως όλα είναι ασαφή , στο χειρότερο σενάριο (δηλαδή άρνηση πιστωτών να χρηματοδοτήσουν ολοκληρωτικά τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων) ίσως χρειαστεί να πάνε σε κάποια φάση πωλήσεων μεριδίων θυγατρικών. Το σενάριο αυτό θεωρείται ως το πλέον απίθανο να συμβεί αλλά ποιος μπορεί να το αποκλείσει; Σε κάθε περίπτωση οι τραπεζικές ασφαλιστικές έχουν καταφέρει να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις μητρικές τους τράπεζες. Παρουσιάζουν σταθερή κερδοφορία , δεν έχουν προβλήματα στα αποθεματικά τους και έχουν μεγάλες προοπτικές σε ότι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο Ασφαλιστικό. Εάν μάλιστα μπουν και ξένοι στρατηγικοί επενδυτές σ’ αυτές τότε έχουν εξασφαλισμένη παρουσία στην Ασφαλιστική αγορά για πολλά χρόνια. Βέβαια για κάποιους διαμεσολαβούντες, οι ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών αποτελούν το ‘κόκκινο πανί’ αφού θεωρούν ότι ασκούν αθέμιτες πρακτικές στις πωλήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλιστικές θυγατρικές τραπεζών συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην διανομή της ασφαλιστικής παραγωγής είτε άμεσα είτε έμμεσα. Στα unit linked προιόντα , η παραγωγή γίνεται κατά 60-70% μέσα απ’ τα τραπεζικά δίκτυα. Οι πληρωμές ασφαλίστρων γίνεται σε 40-50% μέσα από τα τραπεζικά δίκτυα. Οι συνεργασίες μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων μπορούν να μπουν σε ισότιμες διαστάσεις μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Ήδη η παρουσία της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα στον όμιλο της ΕΤΕ είναι αναβαθμισμένη , η Alpha Bank έχει συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την AXA , η Eurolife συνεισφέρει καθοριστικά στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου της Eurobank ενώ ο όμιλος Πειραιώς γράφει σημαντικές υπεραξίες και από τις στρατηγικές συνεργασίες με την NN στους κλάδους ζωής και με την Ergo στους κλάδους ζημιών διαμέσω της Μεσιτικής και της Πρακτορειακής εταιρείας της.
Μέχρι τις 26 Ιουνίου , το bancassurance πήγαινε αρκετά καλά. Τώρα θα πρέπει να επανασυσταθεί προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες. Έχει σίγουρα πολλά να προσφέρει στον ασφαλιστικό κλάδο αρκεί και οι τράπεζες να σταθούν στα πόδια τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*