ΕΕΑ: «Νομοσχέδιο – παγίδα» σε βάρος των επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Στην έλλειψη σχεδιασμού για το μέλλον των Επιμελητηρίων που οδηγούν σε κλείσιμο ή αποδιοργάνωση τα περισσότερα Επιμελητήρια Σε ανακοίνωσή του το ΕΕΑ αναφέρει: «Με αγωνία η επιμελητηριακή και ευρύτερα η επιχειρηματική κοινότητα ανέμενε τις τελικές διατάξεις σχετικά με τις «τροποποιήσεις της επιμελητηριακής νομοθεσίας» και με την ελπίδα ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην προσπάθεια της κυβέρνησης όχι μόνο να διασφαλίσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες το επίπεδο των παροχών και των υπηρεσιών που σήμερα λαμβάνουν με ελάχιστο κόστος από τα Επιμελητήρια, αλλά να αναβαθμίσει ουσιαστικά τον Επιμελητηριακό Θεσμό στη θέση που οι αναπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης του έχουν δικαιωματικά παραχωρήσει.

Αντί αυτού, με ένα άνευ προηγουμένου ρεσιτάλ υποκρισίας και διγλωσσίας, οι συναρμόδιοι υπουργοί κατέθεσαν στη Βουλή ένα «ομιχλώδες» κείμενο, που ουσιαστικά από–ρυθμίζει τη λειτουργία των Επιμελητηρίων, αφήνοντας τους μικρομεσαίους χωρίς την πλέον έγκυρη και δυνατή φωνή υπεράσπισής τους, αλλά και την Πολιτεία χωρίς το θεσμικό, αξιόπιστο σύμβουλό της, στην πιο κρίσιμη καμπή της ελληνικής οικονομίας.

Ως απόλυτα εχθρικές για τις ΜμΕ χαρακτηρίζουμε : την παντελή απουσία οράματος και σχεδίου για το ρόλο των Επιμελητηρίων, τις εσκεμμένα «θολές» διατάξεις για τα πάγια έσοδά τους που οδηγούν ή σε λουκέτα ή σε πλήρη αποδιοργάνωση τα περισσότερα εξ αυτών, την προσχηματική «εκχώρηση» στα αποδυναμωμένα Επιμελητήρια «νέων» υπηρεσιών που στην πράξη δεν θα μπορούν να προσφέρουν και τη μετάθεση στο άγνωστο μέλλον κρίσιμων Υπουργικών Αποφάσεων που θα καθορίσουν ζωτικές για τα Επιμελητήρια εισροές πόρων.

Επανειλημμένως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει επισημάνει ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να χαραμίσει τις δομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό, την εμπειρία και την επαφή με την πραγματική οικονομία
που μόνο τα Επιμελητήρια διαθέτουν, χαρακτηριστικά τα οποία τα Υπουργεία και οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν ως «όπλα» στη μάχη για βιώσιμη ανάπτυξη.

Αναδείξαμε πολλές φορές με επιχειρήματα την ανάγκη εκπόνησης ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου όπου τα Επιμελητήρια θα λειτουργήσουν ως «μικρά στρατηγεία» και καταλύτες επιτάχυνσης της ανάκαμψης. Στην κατεύθυνση αυτή δώσαμε πρώτοι στο Ε.Ε.Α. το παράδειγμα για το πόσα μπορεί να προσφέρει ένα εύρωστο Επιμελητήριο στα μέλη του : Σήμερα με συνδρομή 3,33 ευρώ/μήνα, παρέχουμε φοροτεχνικές και νομικές υπηρεσίες, καθώς και εκπαίδευση σε χιλιάδες μέλη μας, εκδίδουμε τεκμηριωμένες γνώμες και προτάσεις και με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας στήνουμε ανάχωμα σε κάθε άδικο μέτρο κατά των μικρομεσαίων. Που θα βρουν αύριο ανάλογη συμπαράσταση και πόσα χρήματα θα κληθούν να καταβάλλουν, ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ;

Τώρα γίνεται αντιληπτή η μεθόδευση της κυβέρνησης και ως προς το χρόνο κατάθεσης των διατάξεων, εν μέσω άκρατης εκλογολογίας και έντονης πολιτικής πόλωσης. Επιδιώκει – μάταια – να κρύψει πίσω από τον θόρυβο που προκαλεί η ακραία κομματική αντιπαράθεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα ακόμη δώρο της προς τις πολυεθνικές και τα μεγάλα εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα και το σοβαρότερο θεσμικό και οικονομικό ατόπημα της σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι κυβερνώντες ρίχνουν ανερυθρίαστα νερό στο μύλο όσων καιροφυλακτούν να αναλάβουν, φυσικά με πολλαπλάσιο κόστος για τις Μμε και τους επαγγελματίες, τις υπηρεσίες που έως τώρα παρέχουν τα Επιμελητήρια και ταυτόχρονα κάτι ακόμα πιο σημαντικό : τη δυνατότητα να μονοπωλήσουν τη θεσμική τους εκπροσώπηση.

Αντί για την πολυπόθητη λύση, το νομοσχέδιο – παγίδα δρομολογεί την αναστολή λειτουργίας για πολλά Επιμελητήρια, ο αριθμός των οποίων θα αυξάνεται όσο θα παρατείνεται η ασάφεια για τις πηγές προέλευσης των εσόδων τους.

Η ευθύνη είναι ιστορική και βαραίνει εκτός από την κυβέρνηση την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ειδικά τον Πρόεδρό της, που είτε δεν θέλησε είτε δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τις διαστάσεις που έχει λάβει η επίθεση κατά του κορυφαίου θεσμού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Που είναι ο άλλοτε λαλίστατος κύριος Μίχαλος, όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες που αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση το σχέδιο εξόντωσης των Επιμελητηρίων; Η εκκωφαντική σιωπή του Προέδρου της ΚΕΕΕ προδίδει είτε αβουλία είτε συνενοχή. Δυστυχώς η στάση του απαξιώνει το Θεσμό που ο ίδιος εκπροσωπεί και υπονομεύει την κρισιμότερη μάχη επιβίωσης που δίνουν τα Επιμελητήρια.

Για τους λόγους αυτούς :

Πρώτον : Kαλούμε τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες που του αναλογούν. Του δίνεται με αυτό τον τρόπο η τελευταία ευκαιρία να μην συμπράξει στη διάλυση των Επιμελητηρίων, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι και αυτός εντολοδόχος των ίδιων συμφερόντων που απεργάζονται το τέλος του επιμελητηριακού θεσμού.

Δεύτερον : Θέτουμε τα κόμματα της συγκυβέρνησης προ των δραματικών εξελίξεων αλλά και των σκληρών αντιδράσεων που πυροδοτούν στην επιμελητηριακή κοινότητα οι επίμαχες διατάξεις. Απαιτούμε να τις ακυρώσουν για να μην στιγματισθούν ως οι πολιτικές δυνάμεις που ολοκλήρωσαν το πογκρόμ κατά των μικρομεσαίων με τον διωγμό των Επιμελητηρίων.

Τρίτον : Ζητούμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιδράσουν εντός του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τις προγραμματικές τους θέσεις και να υπερασπισθούν στην πράξη τα επιμελητήρια. Να καταψηφίσουν τις αντι – επιμελητηριακές διατάξεις και να προωθήσουν ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των Επιμελητηρίων προς όφελος των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*