Χ.Α.: Η τάση «παίζεται» στις 1.050 μονάδες

Παρά το ράλι της Παρασκευής, το χρηματιστήριο συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες 22,16%.

Η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη των τελευταίων μηνών
μετατράπηκε σε «ξεπούλημα», με απώλειες 13,56% σε τρεις συνεδριάσεις και με επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων, που αποδόθηκε από
εγχώριους και διεθνείς αναλυτές στην έντονη ανησυχία των ξένων επενδυτών στα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης, η οποία ήρθε να προστεθεί στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο, ενώ επηρέασε αρνητικά και η
διορθωτική πτώση των διεθνών αγορών.
Η στήριξη από την ΕΚΤ στις τράπεζες, οι δηλώσεις στήριξης αξιωματούχων της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα, έως ότου
καταφέρει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι συζητείται η προληπτική γραμμή στήριξης που θα
προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, έδωσαν την αφορμή για εντυπωσιακή ανοδική αντίδραση.
Τεχνικά για να τερματιστεί η πτωτική τάση, η αγορά θα πρέπει να υπερβεί σε πρώτη φάση τις 1.010 μονάδες και στη συνέχεια και τα επίπεδα των 1.050 μονάδων.
Πολύ ελκυστικές για να αγνοηθούν είναι οι αποτιμήσεις των ελληνικών
μετοχών μετά την κατάρρευση των τελευταίων ημερών, όμως η υψηλή
μεταβλητότητα θα συνεχιστεί σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί το χαμηλό της αγοράς.
Ένα κακό ίσως αποτέλεσμα στα stress test (ανακοινώνονται την Κυριακή) και μια συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση που δεν θα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τρόικα, μπορεί να πιέσουν εκ νέου την αγορά. Την ίδια ώρα προβληματισμό δημιουργεί και η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών.
Η μεταβλητότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της κρίσης στην ευρωζώνη, εξαιτίας των φόβων για τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη, όπως δείχνει το «βαρόμετρο» της χρηματιστηριακής αναταραχής, ο δείκτης Vix.
Ο δείκτης CBOE Vix, που αποτυπώνει τη μεταβλητότητα στις διακυμάνσεις των αμερικανικών μετοχών και είναι γνωστός ως «δείκτης του φόβου της Wall Street», εκτινάχθηκε έως το 28,10 στη Νέα Υόρκη, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011 (υψηλά τριών ετών), όταν κλιμακώνονταν οι φόβοι διάλυσης της ευρωζώνης λόγω της κρίσης χρεών. Σε ανάλογα επίπεδα εκτινάχθηκε και ο ευρωπαϊκός δείκτης Vix.
Η μεγαλύτερη μερίδα των αναλυτών εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Η πτώση στην αμερικανική κεφαλαιαγορά είναι τρομακτική, αλλά δεν
αποτελεί το τέλος του κόσμου και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να ζήσουμε τα γεγονότα του 2008.
Το τρέχον sell off δεν σημαίνει τίποτα πέραν μιας υγιούς διόρθωσης από τα πρόσφατα υψηλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*