Χ.Α.: Γιατί οι ξένοι μειώνουν τη συμμετοχή τους

Στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας η αγορά αντέδρασε ανοδικά, μετά τη μεγάλη πτώση του 7,15% της προηγούμενης εβδομάδας, με μικρό όμως τζίρο, στοιχείο ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας των επενδυτών. Αντίδραση που διεκόπη στην τελευταία συνεδρίαση, λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών που προκαλούν στις διεθνείς αγορές οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Ισραήλ.

Ο τζίρος όλη την εβδομάδα ήταν χαμηλός και η άνοδος οφειλόταν περισσότερο στη μείωση των πωλήσεων παρά στη δυναμική επανεμφάνιση των αγοραστών. Ήταν μια προσπάθεια σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ τα εκκρεμή ζητήματα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, το θέμα του χρέους, το θέμα των warrants και της πολιτικής αβεβαιότητας παραμένουν και προβληματίζουν τους επενδυτές, ιδιαίτερα τους ξένους.

Το κλίμα άρχισε να χαλάει στην αγορά μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία ήταν αρνητική για τις τράπεζες, καθώς προσδιόριζε κεφαλαιακό έλλειμμα 6 δισ.

Τα hedge funds του 2012 και του 2013 αλλά και ορισμένα που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες στο δεύτερο κύμα ανακεφαλαιοποίησης αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι ξένοι μειώνουν τις συναλλαγές τους στο ελληνικό χρηματιστήριο γιατί:

 

-Θεωρούν δεδομένο το ότι στα stress test θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

-Οι ξένοι βλέπουν ότι η παρούσα βουλή δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τον λόγο αυτό θα προκηρυχθούν εκλογές.

– Οι ώριμες αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ενώ στις αναδυόμενες το πάρτι τελείωσε, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι.

 

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

 

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η αγορά πρέπει να κρατήσει τα επίπεδα των 1.140-1.150 μονάδων, η καθοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει την αγορά στα χαμηλά του 2014, τις 1.063 μονάδες, επίπεδα κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Όσο κρατούν αυτά τα χαμηλά (1.140 με 1.150 μονάδες) ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος διακύμανσης 1.140-1.250 μονάδων, αλλά η διάσπαση ενός από τα δύο αυτά άκρα θα έδινε το έναυσμα για εντονότερη κίνηση προς την κατεύθυνση της διάσπασης. Σε περίπτωση διάσπασης των χαμηλών η επόμενη αναμέτρηση αγοραστών-πωλητών θα δοθεί στην περιοχή των 1.060 μονάδων, κρίσιμη περιοχή για τη μελλοντική πορεία του Γενικού Δείκτη. Από την άλλη, η αδυναμία του τραπεζικού δείκτη να κινηθεί πάνω από τις 164 μονάδες εντείνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πτωτική κίνηση προς τις 144 μονάδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*