Αναζητούν τα κεφάλαια του Solvency οι ασφαλιστικές

«Προθάλαμος» για τις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να εισέλθουν στις «συμπληγάδες» του Solvency II μόνον όσες πραγματικά μπορούν να αντέξουν στις ασφυκτικές πιέσεις του νέου εποπτικού πλαισίου, αποτελούν τα stress tests που διενεργούνται για πρώτη φορά στο σύνολο του ασφαλιστικού κλάδου.

Στελέχη της αγοράς δήλωσαν στο iw ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων για τη «δοκιμασία» των εταιρειών (19 Σεπτεμβρίου 2014) η Τράπεζα της Ελλάδος θα κινήσει τη διαδικασία εξέτασης των στοιχειών με ταχύτατους ρυθμούς ώστε, αφενός έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρώσει το σχετικό έλεγχο προσδιορίζοντας τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες ανά εταιρεία, αφετέρου να διαπιστώσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες ποιες ασφαλιστικές δεν υπέβαλλαν ορθά τα οικονομικά τους στοιχεία, βάσει δηλαδή των όσων προβλέπουν τα σενάρια των stress tests.

Τα ίδια στελέχη πρόσθεσαν μάλιστα ότι η ΤτΕ σε αυτές τις περιπτώσεις θα επανέλθει ζητώντας από τις εταιρείες να υποβάλουν εκ νέου τους φακέλους τους, σωστά συμπληρωμένους, καθορίζοντας ασφυκτικές προθεσμίες.
Κύκλοι της αγοράς, αναφερόμενοι στις περιπτώσεις αυτές για τις οποίες θα τεθεί θέμα κεφαλαιακών ενισχύσεων, τόνισαν πως στις προθέσεις της ΤτΕ είναι να απαιτήσει άμεσα την καταβολή τους δεδομένου ότι ο χρόνος που θα απομένει θα είναι λιγότερος των 12 μηνών για την εφαρμογή του Solvency II και η εποπτική αρχή θα πρέπει να διαθέτει το χρονικό περιθώριο για επανελέγχους.

Όσες εκ των εταιρειών δηλώσουν αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων θα κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ δύο εναλλακτικών: Της συγχώνευσής τους με άλλες εταιρείες του ανταγωνισμού ή της ανάκλησης των αδειών λειτουργίας τους.

Στελέχη της ΤτΕ επεσήμαναν στο iw πως το βέβαιο είναι ότι την 1η Ιανουαρίου 2016 η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να είναι «κουρδισμένη» σωστά, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρουσιάζουν τις δομές και την οργάνωση που προβλέπει το νέο εποπτικό πλαίσιο και, φυσικά, να διαθέτουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια. «Πρόβλεψη για κεφαλαιακές εκπτώσεις, ή για προχειρότερες, δεν θα υπάρξει για κανέναν» τόνισαν με έμφαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*