Τα αμοιβαία κεφάλαια επέζησαν στο παρελθόν θα επιζήσουν και στο μέλλον

Τα αμοιβαία κεφάλαια επέζησαν από την στιγμή που εμφανίστηκαν στις αγορές στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, σε διαφορετικές συνθήκες οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Το ίδιο θα ισχύσει και στο μέλλον αναφέρει στη συνέντευξη του στο iw ο κ. Ιωάννης Βασιλάτος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πιστεύει ότι τα αμοιβαία κεφάλαια είναι περισσότερο τρόπος, φιλοσοφία και δεν είναι μόδα, αλλά μια συλλογική και διαχρονική μορφή επένδυσης.
 
iw? Περίπου 11 χρόνια μετά την «έκρηξη» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τι θα λέγαμε σήμερα; Ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να το έχουν στη διάθεσή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες; Μήπως είναι “εκτός αντικειμένου”, μήπως θα πρέπει να το διαθέτουν μόνο στα πλαίσια unit linked προγραμμάτων ή αντίθετα να αξιοποιήσουν τη δυνατότατα που τους δίνει ο νόμος ακόμα και για σύσταση ΑΕΔΑΚ και να το διαθέτουν απευθείας στην αγορά;
 
Ι.Β.: Καταρχήν νομίζω ότι είναι ατυχές να συνδέουμε την επένδυση σε αμοιβαίο κεφάλαιο με την επένδυση μόνο στο Χ.Α. ή γενικότερα στις χρηματιστηριακές αγορές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι περισσότερο τρόπος, φιλοσοφία και πρακτική συλλογικής επένδυσης  με συγκεκριμένα διαφανή χαρακτηριστικά διαχείρισης και όχι άλλο ένα χρηματοοικονομικό προϊόν, το οποίο συγκυριακά καλύπτει τις επενδυτικές ανάγκες της αγοράς.

Δυστυχώς στη χώρα μας συνδέθηκε η έννοια του αμοιβαίου κεφαλαίου με την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Έτσι η χρηματιστηριακή κρίση, η οποία βιώθηκε στην ελληνική αγορά κυρίως από την άνοιξη του 2000, έφερε και την σταδιακή απαξίωση του θεσμού της συλλογικής επένδυσης, αφού αποδείχθηκε ότι οι περισσότερες τοποθετήσεις σε μερίδια μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων, δεν είχαν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.  

Ιωάννης Βασιλάτος, Εθνική Ασφαλιστική  Τα λάθη όμως που αναδεικνύουν την ανωριμότητα της αγοράς μας, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελούν και άλλοθι για να είναι τα αμοιβαία κεφάλαια “εκτός αντικειμένου”.  Επιπλέον δεν πρέπει να τα συνδέσουμε με τα Unit Link. Τα τελευταία αποτελούν ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά προϊόντα, που έχουν το προνόμιο των τακτικών και χαμηλού ποσού συνταξιοδοτικών εισφορών και μπορούν να συνδυάσουν και πλήθος άλλων ασφαλιστικών καλύψεων. 

Στον αντίποδα οι αγορές  μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων αποτελούν επενδυτικές και όχι ασφαλιστικές  λύσεις. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον σκοπό και την διαφορετικότητα των τοποθετήσεων  αυτών. Το αν θα πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλιστικές ΑΕΔΑΚ ή όχι, αποτελεί επιχειρηματική πολιτική του κάθε οργανισμού, με δεδομένο το ύψος των κεφαλαίων σύστασης και της ύπαρξης ή ανάπτυξης κατάλληλου δικτύου  προώθησης αλλά κυρίως της επιχειρηματικής λογικής κάθε επιλογής.

iw? Μετά την εμπειρία του 1999 και των χρόνων που ακολούθησαν, ήταν τελικά λάθος που οι ασφαλιστικές ασχολήθηκαν με τα αμοιβαία;
 
Ι.Β.: Όπου έγιναν πωλήσεις βασισμένες σε λάθος ενημέρωση του πελάτη φυσικά δημιούργησαν προβλήματα στις εταιρείες και στα δίκτυα πωλήσεων. Άρα η επιλογή δεν ήταν εκ προοιμίου λανθασμένη. Οι εταιρείες και τα δίκτυα που προσέγγισαν το θέμα με επαγγελματισμό κέρδισαν νέους πελάτες και πρόσθεσαν ικανότητες στα δίκτυα.
iw? Ποια η γνώμη σας για την αξιοποίησή των αμοιβαίων κεφαλαίων σε εφάπαξ καταβολής προγράμματα που συμβάλλουν στην εικόνα της παραγωγής ασφαλίστρων;

Ι.Β.: Τα προϊόντα Unit Link είναι ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά προϊόντα, τα οποία μέσω των επενδύσεων σε μίγμα διαφορετικών αμοιβαίων κεφαλαίων και  ανάλογα με τον χρονικό ορίζοντα του ασφαλισμένου σε συνδυασμό και με τον επενδυτικό αναλαμβανόμενο κίνδυνο, πετυχαίνουν στην ωρίμανση και λήξη τους, τον στόχο τους: Να συμπληρώσουν το μελλοντικό εισόδημα του συνταξιούχου ασφαλισμένου με επιπρόσθετο εφάπαξ ποσό το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μηνιαία εγγυημένη σύνταξη για ορισμένο χρονικό διάστημα. 

Είτε πρόκειται για ενιαίου εφάπαξ ασφαλίστρου συμβόλαια, τα οποία έχουν σκοπό την έγκαιρη επένδυση με σημαντικά κεφάλαια, ώστε στη λήξη τους  να έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον ασφαλισμένο, είτε τακτικών καταβολών τα οποία έχουν σκοπό να κτίσουν αφενός το κεφάλαιο αυτό, αλλά και επιπλέον να πετύχουν ένα μέσο κόστος κτήσης από τις διακυμάνσεις της αγοράς, είναι προϊόντα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ανάγκες των πελατών.  

Το μίγμα των συνταξιοδοτικών προϊόντων μιας ασφαλιστικής εταιρίας πρέπει να περιλαμβάνει διάφορα προϊόντα ώστε ο υποψήφιος ασφαλισμένος να έχει σε κάθε στιγμή την δυνατότητα, να φτιάξει το δικό του μίγμα συνταξιοδοτικών ασφαλιστηρίων, το οποίο θα του προσφέρει το άριστο αποτέλεσμα κατά την έναρξη της συνταξιοδότησής του.

iw? Ποια η πολιτική της εταιρείας σας απέναντι στο προϊόν;

Ι.Β.: Τα σύγχρονα προϊόντα ενιαίας καταβολής ασφαλίστρου της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι το “Προσθέτω”  και το “Φροντίζω” τα οποία προωθούνται και από το εταιρικό δίκτυο agency αλλά και από τα Καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας. Στόχος φυσικά δεν είναι η άκριτη αύξηση της παραγωγής, αλλά η κατάλληλη κάλυψη των αναγκών των πελατών. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις για την εκπαίδευση των συνεργατών και τη στενή παρακολούθηση των συναλλαγών. 

iw? Πιστεύετε ότι χρειάζεται εξειδικευμένο δίκτυο πωλήσεων με ειδικές γνώσεις και εκπαίδευση;
 
Ι.Β.: Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ανθρώπινο δίκτυο, με ικανές δεξιότητες ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες του υποψήφιου πελάτη που θέλει μια ασφάλιση ή και επένδυση, σύμφωνα όχι μόνο με τα δεδομένα του σήμερα αλλά και την προβολή τους στο αύριο. 

Το δίκτυο των πωλήσεων πρέπει να επενδύει στην δια βίου τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευσή του,  ώστε να μπορεί να απαντήσει με ειλικρίνεια και σαφήνεια στα ερωτήματα και ανάγκες των πελατών, η πληροφόρηση των οποίων είναι πλέον σημαντική σε όγκο και ποιότητα, ώστε  να απαιτεί και ανάλογο χειρισμό από εξειδικευμένο προσωπικό. Η Εθνική Ασφαλιστική έχει εκτεταμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κατάρτιση των δικτύων πωλήσεων το οποίο μετά από συγκεκριμένες εξετάσεις πιστοποιείται για την προώθηση προϊόντων κατά περίπτωση.

iw? Ποια πιστεύετε ότι είναι η προοπτική των αμοιβαίων κεφαλαίων σήμερα σε σχέση και με τις εξελίξεις στις αγορές;

Ι.Β.: Τα αμοιβαία κεφάλαια επέζησαν από την στιγμή που εμφανίστηκαν στις αγορές στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, σε διαφορετικές συνθήκες οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Το ίδιο θα ισχύσει και στο μέλλον αφού, όπως προείπα, τα αμοιβαία κεφάλαια δεν είναι μια μόδα, αλλά ένας διαχρονικός τρόπος και μορφή συλλογικής επένδυσης. Σίγουρα θα αποσυρθούν, θα διαφοροποιηθούν και θα προστεθούν προϊόντα αλλά αυτό είναι δομικό συστατικό κάθε οικονομικής δραστηριότητας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*