Η πτώση των τιμών των ομολόγων πλήττει τις ασφαλιστικές εταιρίες

Απώλειες άνω του 30% για τον ασφαλιστικό κλάδο συνεπάγεται η πτώση των τιμών ελληνικών ομολόγων που σημειώνεται τον τελευταίο μήνα, στερώντας από τις εταιρίες μια πολύτιμη πηγή ρευστότητας.

Οι τοποθετήσεις των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών σε κρατικά ομόλογα, ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ στο σύνολο των 9 δις ευρώ που είναι οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου το 2008, καθώς τα κρατικά ομόλογα αποτέλεσαν την πιο ασφαλή τοποθέτηση την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης, που έκανε απαγορευτική κάθε άλλη μορφή επένδυσης σε κινητές αξίες.

Ο κλάδος αντλούσε στις καλές εποχές της ανόδου σημαντικό μέρος των εσόδων του από τη ρευστοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου, εξασφαλίζοντας πολύτιμη ρευστότητα, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε αποζημιώσεις και έξοδα.

Η πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον κλάδο, που υποχρεώνεται σε διακράτηση των τίτλων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, περιμένοντας τις καλύτερες ημέρες.

Η διάσταση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί τη σημαντικότερη επίπτωση για τον κλάδο, στον βαθμό που το θέμα της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων επιλύεται με βάση τη δυνατότητα που δίνει ο νέος τροποποιημένος νόμος 2190 περί ανωνύμων εταιρειών και ο οποίος επιτρέπει την αποτίμηση των τίτλων στην τιμή κτήσης.

Με τον τρόπο αυτόν δίνεται η δυνατότητα τόσο στις εταιρίες που ακολουθούν ελληνικά λογιστικά πρότυπα όσο και σε εκείνες που ακολουθούν διεθνή λογιστικά, να αποφύγουν να εγγράψουν τις απώλειες που υφίστανται οι κρατικοί τίτλοι, διασώζοντας τόσο τα αποτελέσματά τους όσο και την καθαρή τους θέση, που αποτελεί το αδύναμο σημείο αρκετών ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών.

Σημειώνεται ότι για τις εταιρίες που ακολουθούν διεθνή λογιστικά πρότυπα, δόθηκε από το 2008 η δυνατότητα να διαχωρίσουν το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων σε αυτό που διατηρείται μέχρι τη λήξη (hold to maturity) ή σε αυτό που χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς.

Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η εγγραφή των ζημιών των ελληνικών τίτλων, ενώ ανάλογη χρήση έκαναν και οι ελληνικές ασφαλιστικές μέσα από το άρθρο 6 που επέτρεπε την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου για την ασφαλιστική τοποθέτηση στην τιμή κτήσης.

Ο ευνοϊκός χειρισμός ωστόσο της αποτίμησης των κρατικών τίτλων δεν είναι παρά μια ανάσα που δίνεται στον ασφαλιστικό κλάδο, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα του οποίου είναι η ρευστότητα.

Η μάχη των μεριδίων που δίνεται στον κλάδο του αυτοκινήτου αποτελεί απόδειξη της ανάγκης για «ζεστό χρήμα».

Οι αυξημένες όμως ανάγκες για αποζημιώσεις θα είναι τελικώς και αυτές που θα στεγνώσουν τη ρευστότητα, ελλείψει πλέον της σχετικής δυνατότητας που έδιναν τα ομόλογα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*