Παγκόσμια πρώτη ομιλία του προέδρου της Insurance Europe

της Ελενας Ερμείδου

Σε τέσσερεις άξονες στηρίχτηκε η ομιλία του νεοεκλεγέντος προέδρου της Insurance Europe  Andreas Brandstetter στο 10ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe στην Μαδρίτη: στην αποταμίευση με ορίζοντα την απρόσκοπτη συνταξιοδότηση, στις cyber ασφαλίσεις και στον αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών και των cyber κινδύνων. Στόχος του συνεδρίου η αντιμετώπιση της πλημμελούς ασφάλισης και ο περιορισμός των κινδύνων που προκύπτουν από τα κενά προστασίας στην οικονομία.

Διαβάστε: O Andreas Brandstetter, νέος πρόεδρος της Insurance Europe

Ο κος Brandstetter προειδοποίησε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στην παροχή συντάξεων. Οι μεταβολές στα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των εργαζομένων σε συνταξιούχους μειώνεται στις περισσότερες χώρες, επηρεάζοντας σημαντικά τα συστήματα συνταξιοδότησης. Επιπροσθέτως, πολλοί άνθρωποι, πλέον δεν αποταμιεύουν αρκετά χρήματα, ώστε να έχουν επαρκές εισόδημα στην συνταξιοδότηση τους.

Διαβάστε: Στο ναδίρ συντάξεις, αποταμίευση, στο βάθος το δημογραφικό

Παγκοσμίως το κενό που θα υπάρξει εκτιμάται στα 59 τρισεκ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό και για να αντιμετωπιστεί το θέμα απαιτείται διαφάνεια στα δημοσιονομικά, καθώς και να γίνει κατανοητή η έννοια και η χρησιμότητα της αποταμίευσης ως προς την συνταξιοδότηση. Το ξεκίνημα καλείται να γίνει από όσους λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις.

Ο κος Brandstetter παρατήρησε επίσης το κενό που υπάρχει μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών κινδύνων. Για παράδειγμα το 2017 μόλις το 1/3 των καταστροφών (250 δισεκ. ευρώ) ήταν ασφαλισμένο. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμό έρχεται στις κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Τέλος σχετικά με του cyber κινδύνους,  ο κος Brandstetter προειδοποίησε ότι η ικανότητα των ασφαλιστών να προσφέρουν καλύψεις παρεμποδίζεται από την έλλειψη δεδομένων πάνω στα οποία μπορεί να στηριχτεί το underwriting.

Πολύ βασική η τοποθέτηση του: Εάν οι χαράσσοντες πολιτική επιθυμούν να μετατοπίσουν τον κίνδυνο από την κοινωνία, πρέπει να καταστήσουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φύση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε συνολική και ανώνυμη βάση. Μία τέτοια κίνηση θα έδινε την ευκαιρία στους ασφαλιστές να βελτιώσουν τις καλύψεις τους.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*