Μακριά από την κοινωνία: Κράτος, πολιτικοί, δημοσιογράφοι

Εκπλήσσονται οι κρατικοί φορείς, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι από την εξάπλωση της βίας μέσα στην κοινωνία.  Αν η έκπληξή τους δεν είναι προσποιητή και υποβολιμαία, τότε δείχνει ότι οι παράγοντες αυτοί κατοικοεδρεύουν σε άλλη χώρα ή απλώς ζουν στην ‘κοσμάρα’ τους.

Ο απλός κόσμος που ζει στην ελληνική επικράτεια έχει ζυμωθεί σε κάθε είδους βία.  Η βία είναι  απότοκος  της έλλειψης  άμεσης δικαιοσύνης. Η βία κυοφορείται   μέσα στο δικό του οικοσύστημα. Στο σπίτι του, στην εργασία του, στο συγγενικό του περιβάλλον, στο φιλικό του περιβάλλον, στο γήπεδο … παντού.  H βία συντηρείται από την έλλειψη δικαιοσύνης ή την καθυστέρηση της δικαιοσύνης.  Η βία  φουντώνει από την εξύψωση σε ιδέα της ανομίας.

Πολλές φορές παίρνει  λανθάνουσα μορφή με την μορφή του χουλιγκανισμού ή της πολιτικής ακτιβιστικής αντίδρασης.  Άλλες φορές πνίγεται μέσα στην οικογένεια, ή εκδηλώνεται στις καθημερινές συμπεριφορές στο δρόμο.

Σε ότι αφορά τους επιχειρηματίες, χρόνια φωνάζουν ότι η έλλειψη άμεσης δικαιοσύνης πνίγει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.  Την έλλειψη δικαιοσύνης, την αντικατέστησαν με τους μπράβους. Είναι γνωστό τοις πάση  ότι πολλοί επιχειρηματίες πληρώνουν αδρά ‘φουσκωτούς’ για να φοβίσουν  αυτούς που τους  χρωστούν πολλά λεφτά.  Δίκαιο; σαφέστατα και όχι ,αλλά  τους είναι αναγκαίο.

Κάθε σαββατόβραδο, η παραλιακή στην Αθήνα (και η Θεσσαλονίκη βεβαίως)  γίνεται ένα υπαίθριο ρίνγκ με συνεχείς καυγάδες και ξυλοδαρμούς. Στα Εξάρχεια και την Πατησίων, τα ‘πάρτυ των αναρχικών’ καταλήγουν σε φθορές σε κρατική περιουσία.  Όμως αυτά δεν τα ξέρουν οι κρατικοί λειτουργοί γιατί απλώς δεν τους αφορούν.

Aπέναντι σ’ αυτές τις μορφές βίας και απέναντι σ’ αυτά τα συναισθήματα αλλοτρίωσης, η ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά.  Ο φόβος ότι κάποιος θα σπάσει το αμάξι μου το βράδυ μπορεί να μειωθεί από μία χαμηλού κόστους ετήσια ασφάλιση κατά της φθοράς από βανδαλισμό ή τρομοκρατική ενέργεια.  Απλώς, όμως θα πρέπει και η ασφαλιστική να είναι τίμια απέναντι στον πελάτη και να μην ψάχνει παραθυράκια για να γλυτώσει την αποζημίωση.  Γιατί έχουμε βρεθεί απέναντι σε σπασμένα οχήματα σε γήπεδα και οι ασφαλιστικές αρνήθηκαν να αποζημιώσουν με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν τρομοκρατικές ενέργειες ή δολιοφθορές.

Άντε μετά να φτιάξεις ‘ ασφαλιστική συνείδηση’.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*