Ι. Βοτσαρίδης: Επιχειρείται ιδεολογική βάση στην φορολογία

της Ελενας Ερμείδου

Δύο παρεμβάσεις έκανε κατά την ομιλία του με θέμα  «Το Επιχειρείν στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα» ο κος Ιωάννης Βοτσαρίδης CEO της Interlife Ασφαλιστικής εκδήλωση του β’ Ανοιχτού μέρους της Ετήσιας Τακτικής Συνέλευσης των Μελών του Τμήματος Μακεδονίας της ΕΕΔΕ, ως κεντρικός ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο.

Ο κος Βοτσαρίδης έκανε αρχικά μία σύντομη αναδρομή στην πορεία της εταιρίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ως σήμερα, τονίζοντας ότι η Interlife περιλαμβάνει εκτός  από τη Μητρική Interlife Ασφαλιστική (πολυμετοχική εταιρεία) – Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων και άλλες 5 Εταιρίες:

την Interlife Properties με αντικείμενο εργασιών το Real Estate, την Interbrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων, την Γνώμων Experts Εταιρία Πραγματογνωμόνων και Εκτιμητών Ζημιών, την Directa Εταιρία Συμμετοχών και, τέλος, το Κτήμα Χρηστίδη – Πολυχώρος Εκδηλώσεων.

Επενδύοντας ένα μέρος των Αποθεματικών της σε Εμπορικά Ακίνητα, η Εταιρία μας απέκτησε το πρώτο κτήριο γραφείων της στην Καλαμαριά και στη συνέχεια κατασκεύασε το κτίριο στη Θέρμη, στο οποίο εγκαταστάθηκε το 2002. Ακολούθησε η αγορά του οκταώροφου κτιρίου στην Αθήνα το 2012, η αγορά δύο ξενοδοχείων στην πόλη της Ρόδου, και πολλών άλλων ακινήτων στην Αττική, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στη νησιωτική Ελλάδα.

Η  Ασφαλιστική  διαθέτει από το 2011 το δικό της Αμοιβαίο Κεφάλαιο, το INTERLIFE ΜΙΚΤΟ, το οποίο παρουσιάζει διαχρονικά πολύ υψηλές αποδόσεις, που μόνον την τελευταία διετία έφτασαν το 25,24% ενώ ο πιο σημαντικός σταθμός στην πορεία της ήταν η είσοδός της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου το 2012.

Στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, στον οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στον οποίο, παρά τη συνεχή Ύφεση και τα διαδοχικά Μνημόνια, κατάφερε την τελευταία πενταετία να ανοίξει τις θέσεις εργασίας κατά 38%, φθάνοντας τους 134 εργαζόμενους στη Μητρική Εταιρία, και κατά 37% με 172 εργαζόμενους συνολικά, σε επίπεδο Ομίλου.

Σε οικονομικό επίπεδο, η περσινή χρονιά έκλεισε με άνοδο Εσόδων κατά 12%, Επενδύσεων κατά 16%, Αποθεματικών κατά 8%, ενώ ο Δείκτης Κεφαλαίου Φερεγγυότητας έφτασε το 140%, ο  Δείκτης Ελαχίστου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας έφτασε το 511%. Παράλληλα, προχωρήσε στη δημιουργία τεσσάρων νέων, καινοτομικών Ασφαλιστικών Προϊόντων, καλύπτοντας τον Κλάδο Υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Τέλος, σε επίπεδο 5ετίας (2013 – 2017) η εταιρία παρουσίασε Κέρδη προ Φόρων 62 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 12,4 εκατ. ευρώ /ετησίως, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων του 2017 έφτασαν τα 21 εκατ. ευρώ. 

Αρχή δε, της Εταιρίας να επιστρέφει μέρος αυτών των Κερδών στην Κοινωνία, υποστηρίζοντας με τη μορφή χορηγιών 47 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Κοινωνικής προσφοράς, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, μέσα από το Πρόγραμμα «προσφέρω …αλλιώς». Το μυστικό της επιτυχίας της η διαπροσωπικές σχέσεις με τον πελάτη για το λόγο αυτό και οικοδόμησε το σύστημα των Πωλήσεών της πάνω στους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές ως αποκλειστικό κανάλι διανομής των ασφαλιστικών της προϊόντων στην Αγορά, που συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία μας.

Το δεύτερο μέρος της παρέμβασής τού κου Βοτσαρίδη το Επιχειρείν.

Ο κος Βοτσαρίδης γνώστης της ελληνικής αγοράς, της Ευρωπαϊκής, και της πορείας που έχει ακολουθήσει η ελληνική οικονομία τόνισε ότι  ελληνική Επιχείρηση λειτουργεί στις πιο αντίξοες πλέον συνθήκες. Η συνεχιζόμενη κρίση με δυσθεώρητα πλεονάσματα  στραγγαλίζουν κάθε διαθέσιμο οικονομικό πόρο και εξαφανίζουν τη ρευστότητα από την Αγορά. Η απουσία κάθε Αναπτυξιακής πρωτοβουλίας – ή όπως χαρακτηριστικά τόνισε η «απροσχημάτιστη» εχθρότητα κατά της Ανάπτυξης. Θολό είναι δε, το πολιτικό σκηνικό, ο ίδιος τόνισε, υπονομεύοντας την μετα-μνημονιακή εποχή.

Τρεις είναι, σύμφωνα με τον κον Βοτσαρίδη οι μεγάλες πληγές της ελληνικής Οικονομίας που εξοντώνουν την επιχειρηματικότητα και είναι θα πρέπει να ειπωθεί ότι είναι ευρέως γνωστές καθώς έχουν υπερτονιστεί και από έλληνες και ξένους όπως και από τους Θεσμούς:

Το υπερτροφικό Κράτος που στραγγίζει όλους τους πόρους της Οικονομίας, το οποίο δημιούργησε και το Δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο με τη σειρά του έφερε τα καταστροφικά μνημόνια και την επιτροπεία μέχρι το 2060, μέχρι δηλαδή να αποπληρωθεί το ποσό των 176 δις, ήτοι το 75% των δανείων μας. Η ατέλειωτη, αθεράπευτη και διαχρονική γραφειοκρατία, που δεν διώχνει μόνο τους ντόπιους αλλά και τους ξένους επενδυτές. Η εξοντωτική Φορολογία και οι υπέρογκες Ασφαλιστικές Εισφορές.

 Ο κος Βοτσαρίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην φορολογία υπογραμμίζοντας « με βάση το σκεπτικό περί «ίσης κατανομής του πλούτου» που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, επιχειρείται, ουσιαστικά, να δοθεί μια ιδεολογική βάση στη Φορολογία, κάτι που βέβαια παραπέμπει σε άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα».

Το αποτέλεσμα είναι η πλήρης απουσίας ανάπτυξης και φοροδιαφυγής. Εν κατακλείδι, διεμήνυσε όλα αυτά τα αντικίνητρα στην Ανάπτυξη ανακυκλώνουν την Ύφεση και την Ανεργία και δημιουργούν καθημερινά νέες τάξεις φτωχών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία τους επιγραμματικά είπε τα τα κλειδιά της Επιχειρηματικότητας είναι:

Η Διορατικότητα. Η Πρόβλεψη και η Τόλμη. «Πετυχημένος είναι ο Επιχειρηματίας που τολμά να κάνει προβολή των γεγονότων και να σχεδιάζει την πορεία του με βάση τα μηνύματα του μέλλοντος – και όχι με βάση τις επίπεδες ερμηνείες της καθημερινότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Interlife διεκδικεί ουσιαστικά πρωτιά στην συνεχή και σταθερή άνοδο του τζίρου της και των κερδών επί 27 συναπτά έτη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*