Το 47,7% των μη μισθωτών έκανε μερικές ή καθόλου καταβολές ασφαλιστικών εισφορών

Το 22,1% των μη μισθωτών έχει κάνει μερικές καταβολές και το 25,6% δεν έχει καταβάλει καθόλου ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπ. Εργασίας.

Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, το 47,7% των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) έκανε μερική καταβολή ή καμία καταβολή εισφορών.

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου, η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ με το νέο σύστημα υπολογισμού καταρρίπτει το «αφήγημα» ότι οι νέες εισφορές, με βάση το πραγματικό εισόδημα, προκάλεσαν εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων.

Καταρρίπτει, επίσης, όπως αναφέρεται από το Υπ. Εργασίας, και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προήλθε από την επιβολή δήθεν εξοντωτικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες.

Η εκκαθάριση, η οποία έγινε με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των ετών 2015 (όταν δεν ήταν γνωστός ο Ν. 4387/16) και 2016 (όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν. 4387/16) καθώς και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί έως και τους πρώτους μήνες του 2018, κατέδειξε ακριβώς τα αντίθετα.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων και τα ειδοποιητήρια τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για 1.155.354 μη μισθωτούς, που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές αποκλειστικά από εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες: η εισπραξιμότητα των εισφορών ως προς το εισπραχθέν ποσό, σε αντίθεση με τα χαμηλά ποσοστά που υπήρχαν με το παλιό καθεστώς και δεν υπερέβαιναν το 53% κατά μέσο όρο, άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα κατά 24%.

Το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση έφτασε το 74,4%. Το 23,7% των μη μισθωτών δεν έχει ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο.

Το 28,6% έχει πιστωτικά εκκαθαριστικά. Το 22,1% έχει κάνει μερικές καταβολές και το 25,6% δεν έχει καταβάλει καθόλου εισφορές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*