Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Στα 827 εκατ. ευρώ τα κέρδη α’ τριμήνου της Munich Re

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σημαντική αύξηση κερδοφορίας για το α’ τρίμηνο του έτους εμφάνισε η Munich Re, αφού τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 827 εκατ. ευρώ έναντι 557 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ο γερμανικός αντασφαλιστικός κολοσσός εκτιμά ότι ο συνδυασμένος δείκτης θα διαμορφωθεί στο 97% (για τον κλάδο περιουσίας-ατυχημάτων) κατά το φετινό έτος, ενώ η πρόβλεψη για την κερδοφορία για ολόκληρο το 2018 διατηρείται στα 2,1-2,5 δισ. ευρώ.

Οπως σημείωσε ο οκονομικός διευθυντής της Munich Re Jörg Schneider, “Το πρώτο τρίμηνο επηρεάστηκε κυρίως από τις χαμηλές ζημίες στον κλάδο γενικών αντασφαλίσεων. Εμφανίσαμε επίσης θετικά αποτελέσματα στις αντασφαλίσεις στους κλάδους ζωής και υγεία, αλλά και στην ERGO. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το πώς ξεκίνησε η χρονιά”.

Ο κλάδος αντασφάλισης περιουσίας-ατυχημάτων συνεισέφερε 591 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα αποτελέσματα α’ τριμήνου (από 340 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017). Το ύψος των ασφαλίστρων ανήλθε στα 5,32 δισ. ευρώ (από 4,56 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν), λαμβάνοντας ώθηση από την οργανική ανάπτυξη του ομίλου. Ο συνδυασμένος δείκτης παρουσίασε σημαντική βελτίωση και διαμορφώθηκε στο 88,6%, από 97,1% ένα χρόνο πριν.

Οι δαπάνες για μεγάλες ζημίες (της τάξης των 10 εκατ. εκάστη) υποχώρησαν στα 62 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο του 2018 από 403 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.  Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1,4% των καθαρών ασφαλίστρων, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την εκτίμηση της ίδιας της Munich Re για 12% στην περίοδο. Οι μεγάλες ζημίες από φυσικές καταστροφές το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 αντισταθμίστηκαν από την απελευθέρωση αποθεματικών για τις ζημίες προηγούμενων ετών, που οδήγησαν σε θετικό ισοζύγιο 49 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με αρνητικό ισοζήγιο 156 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Συνολικά, τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 1,6% στα 13,13 δισ. ευρώ για το 2018 από 12,93 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Εάν δεν λαμβάνονταν υπόψη οι επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ο όγκος των ασφαλίστρων θα παρουσίαζε αύξηση 7,8% σε ετήσια βάση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*