ΕAEE: «Στηρίξτε την καμπάνια της Ιnsurance Europe για ίση πρόσβαση στα δεδομένα των οχημάτων»

H Eπιτροπή Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ ζητά από την ασφαλιστική αγορά να στηρίξει την καμπάνια της Ιnsurance Europe #Data4Drivers, καθώς ένας ευρύς συνασπισμός φορέων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καλεί τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργήσουν τώρα για να διασφαλίσουν την ίση πρόσβαση στα δεδομένα και στις λειτουργίες των οχημάτων.

Οι συμμετέχοντες στην καμπάνια συνυπογράφουν την υποβολή αιτήματος (petition) προς τον Ευρωπαίο νομοθέτη προκειμένου να διασφαλισθεί με νομοθετική πρωτοβουλία ότι η οποιαδήποτε τεχνολογική λύση για την πρόσβαση στα δεδομένα του οχήματος θα επιτρέπει στους οδηγούς να αποφασίζουν με ποιον θα μοιράζονται τα δεδομένα αυτά.

Η Επιτροπή Αυτοκινήτων καλεί της εταιρίες μέλη της ΕΑΕΕ να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Insurance Europe συνυπογράφοντας το εν λόγω αίτημα και προωθώντας το προς υπογραφή τόσο εσωτερικά, στα στελέχη και στους υπαλλήλους τους, όσο και στους πελάτες τους. 

Παρατίθεται η σχετική εγκύκλιος της ΕΑΕΕ:

Mε την παρούσα εγκύκλιο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Επιτροπή Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ συμφωνεί και στηρίζει την πρωτοβουλία που έλαβε ευρύτατος συνασπισμός Φορέων της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας που εκπροσωπούν, μεταξύ άλλων, τους Αντιπροσώπους Αυτοκινήτων, τους Εμπόρους Ανταλλακτικών και Εξαρτημάτων Αυτοκινήτων, την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Βιομηχανία (Insurance Europe), τις Ενώσεις Καταναλωτών, καθώς και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, και με την οποία ΚΑΛΟΥΝ τους υπεύθυνους λήψης Αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργήσουν αποφασιστικά για τη διασφάλιση της δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης στα δεδομένα και τις λειτουργίες των οχημάτων, ενώ εκφράζουν παράλληλα την ανησυχία ότι ο πραγματικός ανταγωνισμός, η καινοτομία και η ελεύθερη επιλογή των καταναλωτών δεν βρίσκονται επί του παρόντος στο επίκεντρο της συζήτησης και των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι φορείς αυτοί δηλώνουν ότι προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν το υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικών υπηρεσιών που ζητούν οι πελάτες τους, μαζί με τη βελτιωμένη λειτουργική ασφάλεια και περιβαλλοντική συμμόρφωση, θα πρέπει όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίες γύρω από το αυτοκίνητο να είναι  σε  θέση  να  ανταγωνίζονται  ισότιμα με τους κατασκευαστές οχημάτων συνεχίζοντας να έχουν πρόσβαση στο όχημα, στα δεδομένα και τις λειτουργίες του με ανεξάρτητο και άμεσο τρόπο.  Τούτο θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων ανταγωνιστικών ψηφιακών υπηρεσιών και τη δημιουργία πραγματικών επιλογών για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν πλήρως και με απόλυτη ελευθερία με ποιους θα μοιράζονται τα δεδομένα τους.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν θα είναι δυνατά εάν υιοθετηθεί το μοντέλο που πρότειναν οι κατασκευαστές οχημάτων, το αποκαλούμενο “Extended Vehicle”, το οποίο θα διοχετεύει όλες τις μελλοντικές επικοινωνίες και την πρόσβαση δεδομένων μέσω του δικού τους διακομιστή (backend server). Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό θα εμπόδιζε όλους τους άλλους ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών να προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους καταναλωτές, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος των δεδομένων που παράγονται από τα οχήματα θα τους μοιράζεται, σε σύγκριση με τα δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα στους κατασκευαστές οχημάτων. Επίσης, το προτεινόμενο από τους κατασκευαστές οχημάτων μοντέλο θα εμπόδιζε την άμεση επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με το όχημα / τις λειτουργίες του / τον οδηγό.

Για τους λόγους αυτούς, ο ανωτέρω ευρωπαϊκός συνασπισμός Φορέων ανέλαβε την πρωτοβουλία να διακηρύξει το ζήτημα και να καλέσει τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρωτίστως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να «ενεργήσει τώρα», εισάγοντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις και απαιτήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια η «τηλεματική πλατφόρμα διαλειτουργικής, τυποποιημένης, ασφαλούς και ανοικτής πρόσβασης» που προβλέπεται από τον Κανονισμό eCall του 2015 της Ε.Ε., με στόχο να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού.

Η λύση αυτή θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τη δυνατότητα επιλογής των καταναλωτών, την ανεξάρτητη επιχειρηματικότητα, τον ανταγωνισμό και την καινοτομία για όλες τις υπηρεσίες γύρω από το αυτοκίνητο, εξασφαλίζοντας παράλληλα το ίδιο υψηλό επίπεδο ασφάλειας, ευθύνης και προστασίας των δεδομένων που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές οχημάτων.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου του Συνασπισμού Φορέων και τη Διακήρυξή του μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://insuranceeurope.eu/broad-industry-coalition-calls-upon-eu-  decision-makers-act-now-equal-access-vehicle-data-and .

Η Επιτροπή Αυτοκινήτων στηρίζοντας έμπρακτα την πρωτοβουλία αυτή θα ήθελε με την παρούσα να υπενθυμίσει στις Εταιρίες Μέλη της Ε.Α.Ε.Ε. την καμπάνια “#Data4Drivers” που τρέχει ήδη από το Νοέμβριο του 2017 με πρωτοβουλία της Insurance Europe και με την οποία καλείται ο ευρωπαίος νομοθέτης να διασφαλίσει ότι οι οδηγοί και όχι οι κατασκευαστές οχημάτων θα είναι κύριοι των στοιχείων που αφορούν το όχημά τους και τη χρήση του και τα οποία θα συλλέγονται ηλεκτρονικά. Οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να είναι αυτοί που θα ελέγχουν ποιοι και για ποιο λόγο θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα προσωπικά δεδομένα τους. 

Με την καμπάνια “#Data4Drivers”η Insurance Europe καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να στηρίξει με την   υπογραφή  του την υποβολή   αιτήματος   (petition) προς τον  ευρωπαίο   νομοθέτη προκειμένου να διασφαλισθεί με νομοθετική πρωτοβουλία ότι η οποιαδήποτε τεχνολογική λύση για την πρόσβαση στα δεδομένα του οχήματος θα επιτρέπει στους οδηγούς να αποφασίζουν με ποιον θα μοιράζονται τα δεδομένα αυτά (βλ. προηγούμενη υπ’ αριθμ. 22902/1.12.2017 Εγκύκλιο της Ε.Α.Ε.Ε.).

Η Επιτροπή Αυτοκινήτων της Ε.Α.Ε.Ε. καλεί της Εταιρίες Μέλη της Ε.Α.Ε.Ε. να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή της Insurance Europe, συνυπογράφοντας το εν λόγω αίτημα και προωθώντας το προς υπογραφή τόσο εσωτερικά στα στελέχη και στους υπαλλήλους τους όσο και στους πελάτες τους. 

Tο αίτημα της Insurance Europe μπορείτε να το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο, το οποίο όπως θα δείτε κυκλοφορεί και στην ελληνική γλώσσα: https://www.data4drivers.eu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*