Πτώση 21% στα κέρδη α’ τριμήνου της AIG

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου 

Χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών ήταν τα κέρδη α’ τριμήνου του AIG, τα οποία υποχώρησαν κατά 21% εξαιτίας των υψηλότερων ζημιών από φυσικές καταστροφές και την εξασθένιση των εσόδων από επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε κέρδη 938 εκατ. δολαρίων (ή 1,01 δολ./μετοχή) για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, έναντι κερδών 1,20 δισ. δολ. (1,18 δολ./μετοχή) την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 1,27 δολαρίων/μετοχή ανά μέσο όρο.

Οι κατολισθήσεις στην Καλιφόρνια, οι καταιγίδες σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και ένας σεισμός στην Παπούα Νέα Γουινέα είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανίσει η AIG ζημιές από φυσικές καταστροφές ύψους 376 εκατ δολαρίων στον κλάδο γενικών ασφαλειών. Τα κόστη που προέκυψαν “ψαλίδισαν” τα κέρδη προ φόρων  της μονάδας στα 510 εκατ. δολάρια (από 1,1 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν) και οδήγησαν σε επιδείνωση τους δείκτες εξόδων και ζημιών.

Στον κλάδο ασφαλειών ζωής και συντάξεων, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 1% στα 892 εκατ. δολ. Πρόκειται για το τρίτο τρίμηνο που τα αποτελέσματα της AIG φέρουν τη σφραγίδα του νέου διευθύνοντος συμβούλου Brian Duperreault, που ανέλαβε καθήκοντα ένα χρόνο πριν δεσμευόμενος να οδηγήσει την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης και να αυξήσει τα έσοδα. Εκτοτε έχει επικεντρωθεί στην βελτίωση των πρακτικών ανάληψης κινδύνων, στην ενίσχυση της χρήσης νέων τεχνολογιών και στην αύξηση της αντασφαλιστικής κάλυψης.

Παρόλα αυτά, οι κινήσεις του δεν έχουν ακόμα επηρεάσει θετικά τα βασικά μεγέθη της AIG και η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά 10% από την έναρξη της θητείας του κ.  Duperreault στις 14 Μαϊου 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*