Επαναπροκηρύσσονται οι κενές θέσεις για τις ΤΟΜΥ

Με την ελπίδα πως αυτή τη φορά γιατροί θα δείξουν ενδιαφέρον για τις θέσεις που έμειναν κενές στις ΤοΜΥ, η Αριστοτέλους αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στην επαναπροκήρυξη τους. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας από τη Μυτιλήνη και το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου, απαντώντας στα ερωτήματα γύρω από την τύχη της νέας ΠΦΥ

Ο λόγος για τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, για τις οποίες ενδιαφέρον υπήρξε για περίπου τις μισές και έτσι η Κυβέρνηση αποφάσισε πως θα ανοίξει τις ΤοΜΥ σταδιακά. Αντιστοίχως, η επιλογή της λύσης των συμβεβλημένων γιατρών για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε Οικογενειακούς Γιατρούς ανά τη χώρα, στους οποίους θα ανατεθεί και η εγγραφή των πολιτών στο νέο σύστημα της ΠΦΥ, δεν είχε το αποτέλεσμα που ήλπιζε η Αριστοτέλους. Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μόνο για 1 στις 4 θέσεις…

Κατά τον Ανδρέα Ξανθό, όμως, μια νέα προκήρυξη των κενών θέσεων για τις ΤοΜΥ μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα.

«Θα επαναπροκηρύξουμε πολύ σύντομα τις κενές ιατρικές θέσεις στις ΤοΜΥ και ελπίζουμε ότι τώρα που είναι πολύ πιο ξεκάθαρο το εργασιακό-μισθολογικό πλαίσιο ο ρόλος η χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα αυτών των δομών θα έχουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από νέους γιατρούς (γενικής ιατρικής παθολόγους και παιδιάτρους)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα εύρεσης των απαραίτητων οικογενειακών γιατρών, αποδίδοντάς το στο brain drain. «Στο πεδίο της στήριξης των σημερινών δημόσιων δομών έχουμε πολύ περισσότερα να κάνουμε ακόμα. Οι ΤoΜΥ είναι μια καινοτόμα προσέγγιση στην ΠΦΥ με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας έχουμε δυσκολία να βρούμε τους απαραίτητους οικογενειακούς γιατρούς σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας και στα νησιά όχι γιατί οι γιατροί “γυρνούν την πλάτη στην κυβέρνηση”, όπως λέει η αντιπολίτευση, αλλά γιατί έχει μειωθεί δραματικά η διαθέσιμη δεξαμενή γιατρών στη χώρα λόγω του brain drain», σημείωσε.

Αναφερόμενος ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε τα εξής:

  • «Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης στηρίχθηκε και αναβαθμίστηκε από το 2015 μέχρι σήμερα. Εγκαινιάζουμε νέες κτιριακές υποδομές που αποτελούν σημαντική προϋπόθεση ποιοτικής φροντίδας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.»
  • «Ενισχύουμε το Νοσοκομείο αλλά και τις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας με ανθρώπινο δυναμικό: προκήρυξη 25 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ για το Γ.Ν.Μυτιλήνης (οι 4 αφορούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) 22 ατόμων μόνιμου λοιπού προσωπικού πρόσληψη 37 εργαζόμενων μέσω του ΟΑΕΔ 14 επικουρικών γιατρών 17 λοιπού επικουρικού προσωπικού (μαζί με τις παρατάσεις μέχρι 31-12-2018) ενίσχυση του νοσοκομείου του Κέντρου Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) και του ΕΚΑΒ με ιατρικό-νοσηλευτικο-παραϊατρικό προσωπικό μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το προσφυγικό (ISF και AMIF-Philos).»
  • «Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, τα 3 νοσοκομεία του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Σύρος και Ρόδος) θα έχουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο-πυλώνα στο δημόσιο Σύστημα Υγείας.»
  • «Αναβαθμισμένο επιχειρησιακά ΕΚΑΒ (νέα βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο και προοπτικά στη Μυτιλήνη).»
  • «Η κοινωνία της Λέσβου έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αξιοπρεπή διαχείριση της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. Με τη συνδρομή πολλών εθελοντών και οργανώσεων στην αρχική δύσκολη φάση αλλά και με την αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής παρουσίας στη συνέχεια (σήμερα υπηρετούν στο πλαίσιο του προγράμματος Philos του ΚΕΕΛΠΝΟ 61 υγειονομικοί στο ΚΥΤ Λέσβου, στο ΕΚΑΒ και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης) καταφέραμε να μην μετατραπεί το προσφυγικό σε μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Βελτιώθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα στα camps και η υγειονομική στήριξη που παρέχει το νοσοκομείο σε αυτούς τους πληθυσμούς οι οποίοι λόγω συνθηκών διαβίωσης έχουν επιπλέον ανάγκες τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπευτική φροντίδα.»
  • «Οι ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο. Το πρόγραμμα Philos έχει παραταθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και έχει γίνει η προετοιμασία για τη συνέχιση της επαρκούς υγειονομικής κάλυψης του προσφυγικού μέσω μόνιμων προγραμμάτων (από το εθνικό ΠΔΕ) μεγαλύτερης διάρκειας και ύψους χρηματοδότησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας
  • «Στηρίζουμε με μεγαλύτερη επάρκεια τα Κέντρα Υγείας (σχεδιάζουμε την προκήρυξη πάνω από 400 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ στα ΚΥ αγροτικού και αστικού τύπου) και δρομολογούμε μέσα στο 2018 την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ (ήδη λειτουργούν 57 ΤΟΜΥ).»
  • «Τις ακάλυπτες ανάγκες στο νησί της Λέσβου, ειδικά σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς μετά από διαβούλευση με τον ΠΙΣ ( Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο).»
  • «Ενισχύσαμε τις Μονάδες με επικουρικούς γιατρούς (5 στο πρώην ΠΕΔΥ Μυτιλήνης) και με προσωπικό μέσω ΟΑΕΔ αναβαθμίσαμε τα περισσότερα Εργαστήρια και αυξήσαμε τη “χωρητικότητα” της δημόσιας ΠΦΥ. Στο πεδίο της στήριξης των σημερινών δημόσιων δομών έχουμε πολύ περισσότερα να κάνουμε ακόμα».
 Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*