Στην αντεπίθεση οι γιατροί για τα επιστημονικά συνέδρια

“Τάξη” στο χώρο των επιστημονικών συνεδρίων επιχειρεί να βάλει η Αριστοτέλους, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στη σχέση των φαρμακευτικών εταιριών με τους γιατρούς. Οι τελευταίοι, αν και αναγνωρίζουν την ανάγκη να ρυθμιστεί το σημερινό “άναρχο” τοπίο, εγείρουν ενστάσεις στο προσχέδιο νόμου που τους εστάλη.

Οι επικείμενες αλλαγές στη διοργάνωση των ιατρικών συνεδρίων αποτυπώνονται σε κείμενο 13 σελίδων που επεξεργάστηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Μία βασική αλλαγή που περιλαμβάνει η πρόταση αυτή αφορά στις επιστημονικές εταιρίες με τις οποίες θα συνδιαλέγεται η πολιτική ηγεσία για την αξιολόγηση της ποιότητας των σχετικών εκδηλώσεων. Το θέμα απασχόλησε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρίας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), η οποία λειτουργώντας με ιατρικές συνέργειες κι εφαρμοσμένη θεματολογία έχει να επιδείξει “πλούσιο” έργο στην ενημέρωση, εκπαίδευση και βελτίωση των δεξιοτήτων του κλινικού γιατρού.

Η ΕΠΕΜΥ εκτιμά πως με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα ιατρικά συνέδρια, θα τεθούν σε κίνδυνο οι διεπιστημονικές της δραστηριότητες και κατά συνέπεια η “κουλτούρα” της συνεργασίας και της ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενούς, που με κόπο αναπτύχθηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Οι ανησυχίες της ΕΠΕΜΥ σχετίζονται με την επικείμενη απώλεια της αυτονομίας της, καθώς θα υποχρεωθεί να διασυνδεθεί με κάποια εταιρία -“κορμό”, δηλαδή με επιστημονική εταιρία η οποία αντιστοιχεί σε ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση. Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, μόνο αυτές θα λαμβάνουν πιστοποίηση για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων. Ταυτόχρονα, θα είναι αρμόδιες για την έγκριση των δραστηριοτήτων των υπολοίπων εταιριών οι οποίες τίθενται κάτω από την “ομπρέλα” τους. Το ΚΕΣΥ, μάλιστα, προτείνει ο αριθμός των εκπαιδευτικών συνεδρίων των διασυνδεόμενων επιστημονικών εταιριών, όπως η ΕΠΕΜΥ, να μην ξεπερνά σε κάθε περίπτωση τα δύο (2) ανά έτος.

“Με ποια εταιρεία θα διασυνδεθεί η ΕΠΕΜΥ που αποτελείται από Ρευματολόγους, Ορθοπαιδικούς, Δερματολόγους, Παθολόγους, Γεν. Ιατρούς και τόσους άλλους;” διερωτήθηκε ο Παναγιώτης Τρόντζας, ρευματολόγος και πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως οι σχεδιαζόμενες αλλαγές συνιστούν οπισθοδρόμηση. “Οι εταιρίες κορμού δεν έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη συνεχιζόμενη δια βίου ιατρική εκπαίδευση καθώς και για την ενημέρωση του κοινού για θέματα υγείας” τόνισε, ζητώντας το έργο αυτό να αφεθεί ανεμπόδιστα να το ασκήσουν όσοι έχουν μεράκι, γνώση, εμπειρία και “διάθεση προσφοράς.

Ο κος Τρόντζας διευκρίνισε, πάντως, πως η ορθολογικοποίηση και ο έλεγχος της ποιότητας στο χώρο των ιατρικών εταιρειών είναι απαραίτητα. Επιπλέον, συμφώνησε πως η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών θα πρέπει να ανατεθεί σε στιβαρές, αξιόπιστες εταιρείες ιατρικών ειδικοτήτων.

“Ο απαραίτητος έλεγχος ποιότητας θα μπορούσε να γίνει από την πολιτεία με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η ιστορία κάθε εταιρείας, ο αριθμός των μελών, η διοργάνωση πανελλήνιων εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια, η ολοκλήρωση ερευνητικών προγραμμάτων κλπ.” υπογράμμισε, καλώντας το ΚΕΣΥ να δημιουργήσει Μητρώο Ιατρικών Εταιρειών που να πιστοποιήσει ποιες εταιρείες πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν. “Κατόπιν να αφεθούν ανεμπόδιστα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς παρεμβάσεις στη δομή τους ή υπαγωγή τους ως διασυνδεόμενες στις εταιρείες των ειδικοτήτων” κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ.

Έντονα προβληματισμένοι για το θέμα εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι των ρευματοπαθών που συμμετέχουν στο συνέδριο.

“Είναι αληθές ότι υπάρχουν πολλές επιστημονικές εταιρίες, κάποιες από τις οποίες δεν επιτελούν το έργο για το οποίο είχαν αρχικά συσταθεί. Σε αυτή τη βάση θα ήταν εύλογη και ωφέλιμη μια αποσαφήνιση του τοπίου” ανέφερε ο Λεωνίδας Φωτιάδης, Πρόεδρος ΑΚΕΣΩ και Γενικός Γραμματέας ΡευΜΑζήν. Διατύπωσε, ωστόσο, φόβους για τη διασύνδεση της ΕΠΕΜΥ με άλλη επιστημονική εταιρία. “Η συνεργασία των ιατρικών ειδικοτήτων και των επαγγελματιών υγείας εν γένει συχνά είναι απαραίτητη για την ολιστική αντιμετώπιση της υγείας ενός ρευματοπαθούς” σημείωσε. Το ίδιο και η συνεργασία γιατρού-ασθενή, μία θεματική που ανέδειξε το 10ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ.

Με επίκεντρο την εν λόγω διάταξη, η ΕΠΕΜΥ προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο προσεχές μέλλον, εξετάζοντας – μεταξύ άλλων – και το ενδεχόμενο της συνεργασίας με άλλες επιστημονικές εταιρίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*