Ας μην είμαστε εντελώς απαισιόδοξοι για την Εθνική Ασφαλιστική

Τελικά η  δεύτερη προσπάθεια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όχι μόνο δεν εξελίσσεται καλά αφού ουδείς νέος στρατηγικός επενδυτής (δηλαδή ασφαλιστικός όμιλος) ενδιαφέρεται αλλά και οι κινέζοι  της  Fosun, θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο δηλαδή ουσιαστικά να καταργήσουν εμμέσως πλην σαφώς  τον διαγωνισμό και να επιβάλλουν ανάθεση.

Ο πωλητής, δηλαδή η ΕΤΕ, οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να πραγματοποιήσει και road show για να προβάλλει την εταιρεία.  Με δύο (ομοεθνείς) ανταγωνιστές και χωρίς άλλο ενδιαφέρον δεν υπάρχει σωστή διαδικασία πώλησης.

Αναρωτήθηκε κανένας γιατί δεν εμφανίζονται αγοραστές για την Εθνική Ασφαλιστική; Είναι πολλά τα 715 εκατ. ευρώ της πρώτης προσφοράς;  Μήπως δεν τους ικανοποιεί η κερδοφορία;  ή μήπως δεν βλέπουν προοπτικές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά;

To πιθανότερο είναι και οι 3 παραπάνω λόγοι. Ίσως βλέπουν ότι ο πήχυς έχει ανέβει δυσανάλογα ψηλά και οι προσδοκίες είναι μεγάλες.  Ίσως βλέπουν ότι οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων των τελευταίων ετών  ‘τορπιλίζονται’ από τις κεφαλαιακές ανάγκες των Solvency II που έχει η εταιρεία. Επίσης βλέπουν ότι ο ανταγωνισμός στην ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει κορυφωθεί στους κλάδους αιχμής όπως είναι οι αστικές ευθύνες αυτοκινήτου και η υγεία. Μένουν οι συντάξεις απ’ εξω αλλά με το διαθέσιμο εισόδημα των ελλήνων να μειώνεται, ποιοι έχουν ελπίδες μεγάλης ανάκαμψης στον κλάδο;

Ας μην είμαστε όμως εντελώς απαισιόδοξοι. Ακόμη και εάν προχωρήσει η εξαγορά από κάποιο κινεζικό  όμιλο, υπάρχουν ελπίδες για ολοκληρωτική ανασυγκρότηση.  Το θέμα όμως θα είναι με ποιους όρους θα πραγματοποιηθεί αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*