Τι συμβαίνει μέσα στο Virtual Data Room της Εθνικής Ασφαλιστικής;

Η διοίκηση του Εθνικής Τράπεζας δηλώνει αποφασισμένη να κλείσει οριστικά και τελεσίδικα την υπόθεση της πώλησης του 75% της Ασφαλιστικής θυγατρικής της μέσα στις πρώτες μέρες του Μαΐου.

Το Virtual Data Room άνοιξε πάλι για να δοθεί η ευκαιρία σε όλους όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, να καταθέσουν νέα βελτιωμένη προσφορά. Μια δυνατότητα που δεν είχε προσφερθεί, στην πρώτη φάση το διαγωνισμού, στις εταιρείες Gongbao και Wintime. 

Οι συνδικαλιστές εκπρόσωποι των εργαζομένων ωστόσο στην Εθνική Ασφαλιστική, μαζί με ορισμένους -σημερινούς- μετόχους πιστεύουν ότι αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια της διοίκησης της Εθνικής να κλείσει άρον-άρον την “εκκρεμότητα” και να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια με την πώληση της εταιρείας, τελικά θα οδηγήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Το νέο Virtual Data Room, περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των νέων δεδομένων    στην Εθνική Ασφαλιστική τα οποία είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν πριν από δύο χρόνια.

Εάν τα νέα αυτά δεδομένα ήταν γνωστά από πριν στην αγορά, ενδεχομένως να εμφανίζονταν περισσότεροι και ισχυρότεροι υποψήφιοι αγοραστές που προφανώς θα προσέφεραν περισσότερα.

Η διοίκηση της Εθνικής δεν έχει τα χρονικά περιθώρια για να ξεκινήσει νέο διαγωνισμό. Πιέζεται από την Φραγκφούρτη, τον SSM και το σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης που υποχρεούται να ολοκληρώσει φέτος.

Κατά συνέπεια, οι συνδικαλιστές και ορισμένοι μέτοχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής κατηγορούν ήδη τη διοίκηση της Εθνικής και απειλούν με προσφυγές στα Δικαστήρια γιατί προσφέρεται προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων μόνο υποψηφίων αγοραστών, προκαλώντας ενδεχομένως ζημιά στο Δημόσιο από διαφυγόντα κέρδη (εάν κι εφόσον είχε εμφανισθεί άλλος υποψήφιος πρόθυμος να πληρώσει περισσότερα).

Σ’ αυτόν, τον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια, σίγουρη θεωρείται συμμετοχή της Fosun η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα με δηλώσεις της εκτελεστικής διευθύντριας και αντιπροέδρου του ομίλου κ. Κανγκ Λαν, ότι διατηρεί το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης του τιμήματος.

Με 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους και παραγωγή ασφαλίστρων 588 εκατ. Ευρώ με κερδοφορία 74 εκατ. Ευρώ το 2017, η Εθνική Ασφαλιστική είναι αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής του κλάδου στην Ελλάδα, με συνολικό μερίδιο αγοράς 15,5% (21,2% στον Κλάδο Ζωής και 10% στους Γενικούς Κλάδους).

Όσοι εναντιώνονται στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επικαλούνται τα εντυπωσιακά στοιχεία από την παραγωγή του Bancassurance (πωλήσεις μέσω τραπεζικού δικτύου) όπου σημειώθηκε άνοδος στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 28,3%.

Η σημαντική βελτίωση των μεγεθών και της κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει οπωσδήποτε αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της FOSUN που έχει ήδη επενδύσει 200 εκατ. Ευρώ στην Ελλάδα (Follie Folli, Ελληνικό, Club Med, Thomas Cook) αλλά και της επίσης κινεζικής εταιρείας Rongfeng Holding Group η οποία σε συνεργασία με τη Shanghai Gongbao Business Consulting Co, σχημάτισαν κοινοπραξία (Shanghai Gongbao) για το 75% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. Οικονομικός σύμβουλος της κοινοπραξίας για τη συγκεκριμένη συναλλαγή έχει αναλάβει ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν. 

Ξαφνικά όμως .ενδιαφέρον εκδήλωσε και η μέχρι χθες “αδιάφορη” Wintime η οποία αύξησε σημαντικά την πιστοληπτική της αξιοπιστία σε ΑΑΑ, μετά την συνεργασία της με την κρατική εταιρεία Zhongguancun Development Group (ZDG).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*