ΕΦΚΑ: Διευκρινιστική εγκύκλιος για τις εισφορές κατηγοριών ασφαλισμένων

O υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, υπέγραψε διευκρινιστική εγκύκλιο για τις ασφαλιστικές εισφορές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των μελών εταιρειών ή και διαχειριστών ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και προσώπων που έχουν αγροτικό εισόδημα και, παράλληλα, ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Με βάση την εγκύκλιο, ο τρόπος υπολογισμού των προβλεπόμενων εισφορών ανά κατηγορία για τα μέλη εταιρειών και τους διαχειριστές ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2018, προκειμένου να μην διαταραχθεί το καθεστώς που ίσχυσε από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που υπάγονταν στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και ασκούν παράλληλη αγροτική δραστηριότητα, διευκρινίζεται ότι καταβάλλουν, από 1/1/2017, τις εισφορές του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (καθεστώς αγροτών) για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν.

Τέλος, για τα πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα (μισθωτή εργασία ή ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχόληση) και, παράλληλα, έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, σημειώνεται ότι η αληθής έννοια του κατ’ επάγγελμα αγρότη, υπό το ν.4387/2016, συντρέχει, εφόσον το ύψος του εισοδήματος από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας υπερβαίνει το ποσό των 4.923,12 ευρώ (410,26 ευρώ Χ12).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*