Υπουργείο Υγείας, πρόσοψη κτιρίου

Ενημέρωση «κατόπιν εορτής» για ΠΦΥ και gate-keeping

Φαίνεται πως έπρεπε να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων από σχεδόν όλους τους φορείς των γιατρών, για να εκδώσει το Υπουργείο Υγείας δελτίο τύπου για τις Υπουργικές Αποφάσεις που σχετίζονται με τα ραντεβού και τις παραπομπές. Υπουργικές Αποφάσεις, βέβαια, που είχαν ήδη υπογραφεί και δημοσιευθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς καμία κουβέντα…

Όπως έγραψε το Virus, αναρτήθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τόσο η ΥΑ που καθορίζει το σύστημα παραπομπών όσο και εκείνη που αφορά στο ημερήσιο πρόγραμμα των γιατρών στα Κέντρα Υγείας και τη χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων.

Στην πράξη, το σύστημα gate-keeping που επιδιώκει να εγκαταστήσει η Αριστοτέλους στο πλαίσιο της νέας ΠΦΥ θα υποχρεώνει τους πολίτες να απευθύνονται στον οικογενειακό ιατρό (παθολόγο, γενικό ιατρό, παιδίατρο) προκειμένου να πάρουν παραπεμπτικό για να επισκεφθούν στη συνέχεια τoν ειδικό γιατρό. Η διαδικασία, πάντως, έχει και διαβαθμίσεις, καθώς για τους χρονίως πάσχοντες αυτό θα χρειάζεται να γίνει μία φορά το 12μηνο. Το σύστημα, βέβαια, μπορεί να είναι πλέον σε ισχύ, αλλά άγνωστη παραμένει η τύχη της προκήρυξης για την κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών, δηλαδή κατά πόσο υπάρχει επαρκής αριθμός τέτοιων ιατρών.

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, η ανακοίνωση της Αριστοτέλους, αφού ενημερώνει επιγραμματικά για τις αλλαγές, εξίσου επιγραμματικά επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στις ενστάσεις και ανησυχίες των γιατρών.

  • Δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων.
  • Δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού.
  • Δεν καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού.
  • Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα ετήσιας παραπομπής, ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούνται από τον θεράποντα ιατρό τους.
  • Εξυπακούεται ότι η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή σε κανένα επίπεδο του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία).

Κατά τ’ αλλά, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι με τις Υπουργικές Αποφάσεις προβλέπεται ότι:

  • αυξάνεται η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων (από 10’ σε 15’). Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πραγματική διάρκεια κάθε επίσκεψης υπόκειται αποκλειστικά στην επιστημονική κρίση του  γιατρού.
  • Καθιερώνεται το σύστημα παραπομπών, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα.
  • Το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019.
  • Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με παραπομπή και χωρίς παραπομπή) με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα.
  • Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης: α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

ΥΑ Παραπομπες

ΥΑ Διαρκεια Ραντεβού

Οδηγία ΙΣΑ

Σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στην Αριστοτέλους, ζητώντας διευκρινίσεις για το σύστημα παραπομπών, ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να εξετάζουν κάθε περιστατικό το οποίο κατά την επιστημονική τους κρίση και άποψη είναι επείγουσας φύσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*