Η Αθήνα στη μάχη για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού

Σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην Αθήνα προχωρά ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το υπό σύσταση cluster ιατρικού τουρισμού Athena Health Tourism, στο οποίο συμμετέχουν μεσαίοι και μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Το πλαίσιο των δράσεων θα βασιστεί στη στρατηγική μελέτη που χρηματοδότησε η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ).

«Κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι να ενώνουμε τις υγιείς δυνάμεις της πόλης μας, να προχωρούμε σε συνέργειες και να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό για την Αθήνα. Ο τουρισμός και η σύμπραξή μας με την AEGEAN και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχίας, που οδήγησε στο ρεκόρ των 5 εκατ. επισκεπτών κατά την περσινή χρονιά. Αντίστοιχα και στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον για επένδυση ιδιωτικών πόρων, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να χτιστεί ένα υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικό προϊόν» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλάνου προώθησης ενεργειών, που θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να υλοποιηθεί από την ΕΑΤΑ και πιο συγκεκριμένα από το «This is Athens» (την επιτυχημένη πλατφόρμα προώθησης του προορισμού Αθήνα), καθώς και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων. Οι ενέργειες αυτές μπορεί, για παράδειγμα, να είναι επιχειρηματικές αποστολές σε στοχευμένες αγορές-στόχους, ψηφιακές καμπάνιες σε εξειδικευμένα Μέσα και η προώθηση επικουρικών τουριστικών πακέτων και υπηρεσιών ευεξίας (well-being) σε επισκέπτες που είναι ήδη στον προορισμό μέσα από το δίκτυο συνεργατών.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αθήνας είναι η υψηλή συγκέντρωση αυτών των υπηρεσιών, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές και ο ελκυστικός προορισμός» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ Αλέξης Γαληνός. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οφέλη για την Αθήνα και την τοπική οικονομία αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά, καθώς η εκτιμώμενη μέση ιατρική δαπάνη ανά επισκέπτη εκτιμάται στα 3.000 ευρώ.

Ο συνεργατικός σχηματισμός Athena Health Tourism φιλοδοξεί να δραστηριοποιηθεί και στους 5 κλάδους που με βεβαιότητα αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για την Αθήνα, οδοντιατρικό, οφθαλμολογικό, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κοσμητική χειρουργική & επεμβατική δερματολογία καθώς και τα διαγνωστικά κέντρα. Στόχος του cluster είναι να αναπτυχθούν ανταγωνιστικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε αγορές-στόχους, κυρίως μέσα από B2B κανάλια, όπως αυτά των ασφαλιστικών εταιρειών του εξωτερικού. Παράλληλα, μια κρίσιμη παράμετρος είναι να ενταχθούν τα πακέτα σε ασφαλιστικές εταιρείες και σε δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος της Αθήνας έχει σημαντική τεχνογνωσία στην επιτυχημένη προώθηση του προορισμού Αθήνα στις αγορές του εξωτερικού, έχοντας συστήσει ήδη από το 2015 το Athens Dental Tourism Cluster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*