ΙΣ Πατρών: Η ομοιοπαθητική δεν αποτελεί ιατρική πρακτική ούτε θεραπευτική “πανάκεια”

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Γιατροί που δηλώνουν ομοιοπαθητικοί, βρίσκονται να είναι κρυφοί ή φανεροί θιασώτες του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Η τάση αυτή εμφανίστηκε, σύμφωνα με καταγγελίες, στην Πάτρα θέτοντας σε “συναγερμό” τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος έχει ήδη δρομολογήσει τις ενδεδειγμένες διαδικασίες διερεύνησης.

“Το απαράδεκτο επιχείρημα ότι η ομοιοπαθητική αποτελεί θεραπευτική πανάκεια και υποκατάστατο του εμβολιασμού είναι άκρως αντιεπιστημονικό, αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επισύροντας ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για τους εκφραστές του” τονίζει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΠ.

Ως αρμόδιο επιστημονικό όργανο, επιπλέον, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε πρακτικές που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ατομική και τη δημόσια υγεία.

“Τα εμβόλια αποτελούν κατάκτηση της ανθρωπότητας. Η έλλειψη συμμόρφωσης σε προγράμματα εμβολιασμού οδήγησε στην υπαρκτή επιδημική έξαρση της ιλαράς με εκατοντάδες κρούσματα πολιτών πανελλαδικά και σε καταγεγραμμένους θανάτους συνανθρώπων μας, που αμέλησαν ή αψήφησαν την επιστημονική ασπίδα προστασίας κατά των λοιμωδών νοσημάτων” υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι σε γνωμοδότηση που εξέδωσε πρόσφατα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) αναφέρει πως η Ομοιοπαθητική δεν συνιστά ούτε ιατρικά ούτε φαρμακευτικά θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική. “Δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της ιατρικής επιστήμης, δεν συνιστά καν «εναλλακτική ιατρική»” συμπληρώνει

Στη βάση αυτή, καταλήγει το συμβουλευτικό όργανο, γιατροί και οδοντίατροι δεν δύνανται να ασκήσουν την ομοιοπαθητική παράλληλα με την ειδικότητά τους ή σε συνδυασμό, αφού η πρακτική αυτή βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις επιστημονικά θεμελιωμένες σπουδές τους.

 Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*