Έρχονται αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων

Αλλαγές στους νοσοκομειακούς οργανισμούς του ΕΣΥ φέρνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά το Πάσχα.

Αν και η Αριστοτέλους κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, το μόνο σίγουρο είναι πως οι αλλαγές στις οργανωτικές δομές δεν θα απέχουν ιδιαίτερα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις του 2012. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Ανδρέας Ξανθός με εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι δομές που συγχωνεύτηκαν δεν μπορούν να αποσυγχωνευθούν, πλην λίγων εξαιρέσεων όπου διαπιστώνεται σοβαρά προβλήματα. Σε αυτές ανήκουν, για παράδειγμα, η περίπτωση του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στις εξαιρέσεις ανήκει, επίσης, η περίπτωση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που έχει απορροφήσει το Νοσοκομείο Διδυμότειχου. Στο μεταξύ, ο κ. Ξανθός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναλειτουργήσουν δομές που καταργήθηκαν.

Κατά την άποψη των νοσοκομειακών γιατρών, οι νέοι οργανισμοί πρέπει απαραιτήτως να προβλέπουν ένα σαφές πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των πανεπιστημιακών κλινικών, για να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των γιατρών ΕΣΥ που εργάζονται σε αυτές τις κλινικές.

«Στοιχειωδώς απαραίτητα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούν η αυτοτελής διοικητική συγκρότηση και η ισότιμη διοικητική εκπροσώπηση των γιατρών ΕΣΥ σε αυτές τις κλινικές, καθώς και η δυνατότητα εθελούσιας ένταξής τους χωρίς προαπαιτούμενα σε υπάρχουσες κλινικές του ΕΣΥ. Πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα αποτελεί επίσης η άμεση καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (πανεπιστημιακούς – στρατιωτικούς – γιατρούς από το πρώην ΙΚΑ)» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ. Υπενθυμίζεται πως αναλυτικές προτάσεις για το θέμα έχει καταθέσει ήδη από το Φεβρουάριο του 2017 (πρόταση Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ για τους Γιατρούς του ΕΣΥ στις Πανεπιστημιακές Κλινικές).

Στο μεταξύ, από τις ανακοινώσεις που δόθηκαν λίγες ημέρες μετά από τη συνάντηση, φαίνεται πως ξανατίθεται υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη των τριών εναπομείναντων ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*