«Ελληνική Πρωτοβουλία» για την αξιοποίηση των περισσευούμενων φαρμάκων

Η μη πρόσβαση σε φάρμακα αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο ανησυχητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο επείγον, αν αναλογιστούμε ότι 34 εκατ. κουτιά φαρμάκων λήγουν κάθε χρόνο, τη στιγμή που 2,3 εκατ. Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να καλύψουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες.

Το GIVMED, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη δικτύωση των περισσευούμενων φαρμάκων προς όφελος κοινωνικά ευπαθών ομάδων, συνδέει τις ελλείψεις φαρμάκων από κοινωφελείς φορείς με τις δωρεές φαρμάκων από ιδιώτες, φαρμακοβιομηχανίες ή άλλους κοινωνικούς φορείς μέσα από την ηλεκτρονική του πλατφόρμα.

Τον καινοτόμο αυτό οργανισμό που εργάζεται για να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει ενταθεί κατά την περίοδο της κρίσης, ενισχύει με χορηγία ύψους 15 χιλ. δολαρίων η Ελληνική Πρωτοβουλία (ΤΗΙ). Η χορηγία θα βοηθήσει το GIVMED να δημιουργήσει ένα ψηφιακό χάρτη των αναγκών των 120 κοινωνικών φαρμακείων με τα οποία συνεργάζεται. Επιπλέον, θα βελτιώσει την υπάρχουσα λύση λογισμικού, ενώ θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού για το πρόβλημα που ο οργανισμός προσπαθεί να λύσει.

Ο Μιχάλης Πρίντζος, THI Director of Programming, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη νέα μας συνεργασία. Το GIVMED αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας μικρής ομάδας που προσφέρει μια μοναδική και καινοτόμα λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων στη χώρα μας. Η Ελληνική Πρωτοβουλία στέκεται διαχρονικά δίπλα σε οργανισμούς που μοιράζονται τη πεποίθηση μας ότι η πρόληψη δεν είναι αρκετή για να λύσουμε τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας». 

Από την πλευρά του ο Θανάσης Βράτιμος, Strategy & OperationsCoordinator of GIVMED, τόνισε: «Η Ελληνική Πρωτοβουλία μας βοηθά να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας και να βοηθήσουμε περισσότερους συμπολίτες μας. Το ζήτημα της μη πρόσβασης σε φάρμακα αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας, τη στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν τα περισσευούμενα φάρμακα τους να λήξουν.  Το GIVMED είναι απόδειξη του τι μπορεί να καταφέρει η νέα γενιά χρησιμοποιώντας τις γνώσεις  και τις τεχνολογικές δεξιότητες  της για να λύσει πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Από τη δική μας πλευρά, αυτό που κάνουμε σε καθημερινή βάση μας γεμίζει με ικανοποίηση και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το GIVMED έχει καταφέρει μέσα από την πλατφόρμα του να φτάσουν 11.938 κουτιά φαρμάκων συνολικής χρηματικής αξίας 130 χιλ. ευρώ σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*