Βαρύ το κόστος των στοματικών παθήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας σήμερα, 20 Μαρτίου, και από τις στοματικές παθήσεις πλήττονται 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα. Μάλιστα, η παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα μόνο πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%), αποτελώντας την πιο διαδεδομένη πάθηση από ένα σύνολο 291 παθήσεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη «Global Burden of Disease Study».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεταξύ 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, η οποία συχνά καταλήγει σε πόνο και δυσφορία.

Γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών).

Διαβάστε επίσης: 11 θλιβερά στοιχεία για τη στοματική υγεία

Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά δόντια συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ’ όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.

Οι παθήσεις του στόματος είναι οι 4ες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 110 δισ. δολάρια δαπανώνται ετησίως για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετήσιες δαπάνες για τη στοματική υγειονομική περίθαλψη εκτιμήθηκαν σε 79 δισ. ευρώ για τη χρονική περίοδο 2008-2012, ποσό που υπερβαίνει εκείνο που επενδύεται στην περίθαλψη του καρκίνου ή των αναπνευστικών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης: Επιστροφή στο… μασελάκι. Τι καταγγέλλουν οι οδοντίατροι

Οι παράγοντες κινδύνου για τις στοματικές παθήσεις περιλαμβάνουν την ανθυγιεινή διατροφή – ιδιαιτέρως την πλούσια σε ζάχαρη διατροφή – τη χρήση προϊόντων καπνού, τη βλαβερή κατανάλωση αλκοόλ και την κακή στοματική υγιεινή.

Οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, όπως άλλωστε και με παραμόρφωση, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο και μπορούν να καταλήξουν σε χειρότερη ποιότητα ζωής. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται, λόγω της έλλειψης ελέγχου του πόνου και λόγω του ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση δεν είναι άμεσα διαθέσιμη.

Οι στοματικές παθήσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής – από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθηση μας μέχρι το σχολείο, την εργασία, τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους. Μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση και μείωση των εισοδημάτων.

Η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της γενικής υγείας και της ευεξίας.

Πηγή: virus.com.gr / fdiworlddental.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*