ΙΣ Λάρισας: Η αύξηση του κοινωνικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ είναι πλέον μονόδρομος

Αίσθηση προκαλεί η 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ για το οικονομικό έτος 2018, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανάγνωση (βλ. επισυναπτόμενο), ο Οργανισμός εμφανίζεται πλεονασματικός κατά το ποσό των 534.419.319,28 εκατ. ευρώ, παρά τις «τσακισμένες» παροχές για τους ασφαλισμένους και τα «κουρεμένα» δικαιώματα των παρόχων. Την έκπληξή του για το γεγονός εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Όπως εκτιμά, το πλεόνασμα δημιουργήθηκε από τις εισφορές των ασφαλισμένων και την υποχρηματοδότηση των κωδικών των ιδιωτών γιατρών και των υπολοίπων παρόχων (Ιδιωτικές Κλινικές και ΚΑ-Α, Διαγνωστικά, Φυσιοθεραπείες, Ειδική Αγωγή, Φάρμακο κ.ά.).

«Ο σκοπός του ΕΟΠΥΥ εκ του ιδρυτικού του νόμου, δεν είναι η δημιουργία πλεονασμάτων, αλλά η πραγμάτωση των σκοπών κοινωνικής περίθαλψης προς τους ασφαλισμένους, προς τους οποίους πρέπει να επιστρέψει μέσω των παρόχων υγείας το όποιο πλεόνασμα» αναφέρει σκωπτικά ο ΙΣΛ και ζητά τη διάθεση του προαναφερόμενου ποσού για την αύξηση του κοινωνικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, εκτιμά ότι τα 534 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως εξής:

  • Να επανεξετασθεί η εφαρμογή του rebate και να καταργηθεί πλήρως το clawback, που ενώ θεσπίστηκαν για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο λόγω ειδικών συνθηκών έχουν επεκταθεί μέχρι τον 12ο μήνα του 2018.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΙΣΛ, οι μηχανισμοί αυτοί σε συνδυασμό με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, την άγρια φορολογία, την αδυναμία δανεισμού και την πολύμηνη καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία των ιατρείων και των εργαστηρίων οδηγώντας τους επιστήμονες σε μετανάστευση. Εξάλλου, υποστηρίζουν οι γιατροί, ο μηχανισμός αυτός παραβιάζει ευθέως σειρά συνταγματικών διατάξεων και αρχών, ενώ δεν εμφανίζει κανένα απολύτως στοιχείο ανταποδοτικότητας. «Η αντιμετώπιση της άσκοπης χρήσης των ιδιωτών παρόχων και η εξοικονόμηση δαπανών στο χώρο της υγείας να γίνει με ηπιότερα μέσα» προσθέτουν.

  • Να αυξηθούν τα κίνητρα προς τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ανταπόκριση των οποίων στις προσκλήσεις για τη στελέχωση των ΤοΜΥ αλλά και για την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, είναι αισθητά χαμηλή.

«Απ’ τη μια μεριά έχουμε έναν πλεονασματικό ΕΟΠΥΥ και απ’ την άλλη πετάνε ένα ξεροκόμματο στους γιατρούς και τους καλούν να στελεχώσουν το καταδικασμένο εκ των προτέρων σε αποτυχία εγχείρημά τους!» αναφέρει σχετικά, τονίζοντας ο ΕΟΠΥΥ ξοδεύει 176 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές του δαπάνες από τα οποία 90 μόνο είναι για τις επισκέψεις όλων των γιατρών  και ειδικοτήτων της χώρας.

  • Μείωση στο 10% τουλάχιστον της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς οι χρόνιοι ασθενείς μειώνουν κατά βούληση τόσο τον αριθμό των φαρμάκων, όσο και την δοσολογία, με αποτέλεσμα να απορυθμίζονται.

«Αυτό ο Οργανισμός το πληρώνει πολλαπλάσια κατά την νοσηλεία τους στις δευτεροβάθμιες δομές» επισημαίνουν οι γιατροί και καταλήγουν: «Η αύξηση του κοινωνικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ είναι πλέον μονόδρομος, καλύπτοντας όλο και περισσότερες δαπάνες, ιδιαίτερα σε ομάδες με ειδικές ανάγκες» καταλήγουν στο υπόμνημά τους.

Η διοίκηση του Οργανισμού εισηγείται πάντως το προαναφερόμενο πλεόνασμα να κατανεμηθεί, μεταξύ άλλων, ως εξής:

  • Ενίσχυση του ΚΑΕ 0673.02.02Β που αφορά σε «Νοσήλια στο εξωτερικό- Δαπάνες προς Ευρωπαϊκούς Φορείς προηγούμενης χρήσης» κατά € 100.000.000,00
  • Εγγραφή του νέου ΚΑΕ 0673.02.03Β για τις «Δαπάνες παροχών για Ευρωπαίους Πολίτες προηγούμενης χρήσης», με πίστωση ύψους € 16.000.000,00
  • Αύξηση του ΚΑΕ 0674.00 «Πρόσθετη περίθαλψη – Ασφαλισμένοι» κατά το ποσό των € 53.000.000,00 και του ΚΑΕ 0679.00 «Λοιπές παροχές σε είδος» κατά € 31.000.000,00 προκειμένου να πληρωθούν δαπάνες υγείας προηγούμενων ετών σε ασφαλισμένους.

7Σ7ΣΟΞ7Μ-Ν5Ρ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*