Ασφάλιση κατά των σεισμών!

Στο τραπέζι έχει μπει το θέμα της ασφάλισης για καταστροφές από σεισμούς και ήδη γίνονται συζητήσεις στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, που περιλαμβάνουν μέχρι και σενάρια για υποχρεωτική. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται συχνά στο… μάτι του Εγκέλαδου, με πολύ βαρύ το κόστος σε ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές σπιτιών και γενικά ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφα­λιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Δημήτρης Μαζαράκης σε συνέντευξή του στην «Καθη­μερινή» και η απάντησή του ήταν:

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο για την ασφάλιση των σπιτιών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ασφάλεια για την αστική ευθύνη των οχημάτων, που αν δεν υπήρχε, θα επικρατούσε χάος στους δρόμους.

Γιατί λοιπόν να αφήσουμε την περιουσία μας στο έλεος των φυσικών φαινομένων, ενώ υπάρχει τρόπος να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο για παν ενδεχόμενο; Πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για ένα θεσμικό πλαίσιο κα­θολικής ασφάλισης για τον κίνδυνο του σεισμού, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Ένα τέτοιο σύστημα θα εξασφαλίζει όλους τους πολίτες και κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες και ταυτόχρονα θα μειώνει σημαντικά το κόστος της ασφά­λισης, το οποίο θα μπορούσε στο σύνολό του ή μέρος του να καλυφθεί από μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπως πολλές φορές έχουμε ακούσει. Πάνω σε τέτοια εναλλακτικά σχέδια δουλεύουμε στην Ένωση, μελετώντας και αξιολογώντας τα διάφορα συστήματα που εφαρμόζονται στις διάφο­ρες χώρες, και σύντομα έχουμε σκοπό να καταθέσουμε την πρότασή μας στις αρμόδιες αρχές, μια πρόταση η οποία θα ταιριάζει στις ιδιαιτερό­τητες της Ελλάδος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*