«Μαύρη τρύπα» 300 εκατ. ευρώ από τις ασφαλιστικές

Πλάνο διετίας για την πλήρη εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς καταστρώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Πέτσας, ο οποίος άμα της αναλήψεως των καθηκόντων του για δεύτερη τριετία, μίλησε στο Insurance World, αποκαλύπτοντας ποιες είναι οι προθέσεις του, οι επόμενες κινήσεις του, οι αποφάσεις που προτίθεται να λάβει, αλλά και οι ανησυχίες του.
Έχοντας στο γραφείο του μια μακροσκελή λίστα με όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπου καταγράφονται σε πλήρη ανάλυση τα αποθεματικά και τα περιθώρια φερεγγυότητας, της ρίχνει μια γρήγορη – τελευταία ματιά και αρχίζει την κουβέντα του, μπαίνοντας αμέσως στην ουσία του θέματος.
«Κοιτώντας τα στοιχεία του 2007 διαπιστώνω ότι 10 ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ακάλυπτα αποθέματα που υπερβαίνουν σε αξία, για την κάθε μια, τα 2 εκατ. ευρώ. Αναμένω από αυτές έως τον ερχόμενο Μάιο να καλύψουν το 40% των ανοιγμάτων τους όπως προβλέπει σχετική ρύθμιση» αναφέρει, για να προσθέσει ότι «στη λίστα διαπιστώνονται μεγάλες διακυμάνσεις στα ανοίγματα, αφού υπάρχουν και εταιρείες με υποχρεώσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ή και άνω των 100 εκατ. ευρώ».
Όσο για το συνολικό άνοιγμα υπολογίζει ότι πρέπει να ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος πάντως διευκρινίζει ότι αν κάποιες εταιρείες τον ανησυχούν «δεν είναι αυτές που εφαρμόζουν Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και ενδεχομένως παρουσιάζουν μεγάλες λογιστικές υποχρεώσεις, αλλά, άλλες, μικρότερες εταιρείες».
Υπογραμμίζει δε με έμφαση ότι, η θέσπιση των τριών δόσεων για την κάλυψη των αποθεματικών δεν αφορά μόνο στη χρήση 2007, αλλά και κάθε ανάλογη υποχρέωση που θα ανακύψει στη συνέχεια. «Ο σχηματισμός των αποθεματικών λειτουργεί ως ένας «ζωντανός οργανισμός», ο οποίος μεταλλάσσεται συνεχώς, οπότε κάθε φορά που οι εταιρείες θα καλούνται να καταβάλλουν μια δόση, το ύψος της θα καθορίζεται από το άνοιγμα της περιόδου εκείνης» διευκρινίζει με έμφαση.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι φέτος το Μάιο όσες εταιρείες αποφασίσουν να καλύψουν τα αποθέματά τους κάνοντας χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης, θα κληθούν να καταβάλλουν το 40% του ανοίγματος χρήσης 2007. Αντίστοιχα το Μάιο του 2010 θα υποχρεωθούν στην κάλυψη του 70% του ανοίγματος που θα έχουν σχηματίσει τότε και το Μάιο του 2011 θα είναι υποχρεωμένες να ανταποκριθούν στο 100% των υποχρεώσεών τους.
 Συνέχεια λίστας..
Από τα ανωτέρω συνάγεται ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα. Του χρόνου τέτοια εποχή δεν αποκλείεται η λίστα με τις προβληματικές εταιρείες να έχει μεγαλώσει. Οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χρηματαγορά, η αύξηση των ακυρώσεων, η περιορισμένη ρευστότητα, οι απώλειες των μετοχικών χαρτοφυλακίων, οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης, δημιουργούν δυσφορία στον κλάδο που αντανακλάται στα οικονομικά του, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που αδυνατούν να καλύψουν τα αποθεματικά τους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η Επ.Ε.Ι.Α. επέμεινε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να παρέμβει εκ νέου νομοθετικά.
«Εξηγήσαμε στον κ. Παπαθανασίου το πώς ακριβώς σκοπεύαμε να δράσουμε κατά παρέκκλιση του νόμου και το γιατί θέλαμε να ισχύει μια ανάλογη διάταξη» αναφέρει ο κ. Πέτσας στο Insurance World, διευκρινίζοντας ότι «ο υπουργός, αφού αξιολόγησε τις παρατηρήσεις μας έκρινε σκόπιμο να επιδείξει κοινωνικό πρόσωπο, παρεμβαίνοντας ευνοϊκά για την ασφαλιστική αγορά, με δύο ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχείων και τη διετή παράταση σε ότι αφορά την αύξηση των εγγυητικών κεφαλαίων».
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας αποκάλυψε στο Insurance World ότι η Επ.Ε.Ι.Α. ήταν αυτή που συνέταξε τις δύο κρίσιμες διατάξεις, όταν έπεισε τον υπουργό για τις προθέσεις της.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε μια ακόμη αποκάλυψη. Όπως είπε «το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής δεν έχει ακόμη αποφασίσει από πότε θα αρχίσει να ισχύει η ρύθμιση για τον κατά παρέκκλιση του νόμου υπολογισμό των περιουσιακών στοιχειών των ασφαλιστικών εταιρειών». Δεν απέκλεισε δηλαδή το ενδεχόμενο η εφαρμογή της να ισχύει από τα μέσα του 2008.
Διευκρινίζει δε ότι, η διάταξη προβλέπει ως διάρκεια εφαρμογής τα δύο έτη για όποια εταιρεία ζητήσει να υπαχθεί στο ειδικό αυτό καθεστώς, ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος εφαρμογής της δύναται να μην είναι ενιαίος, και υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την υπαγωγή κάθε εταιρείας στη ρύθμιση θα είναι η ένταξή της σε πρόγραμμα εξυγίανσης και η δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης.
Κατά τον κ. Πέτσα, δημοσιότητα θα υπάρχει και για την κάλυψη των αποθεμάτων σε τρεις δόσεις.
 Ελεγχος στα χαρτοφυλάκια
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταγράψουμε τα μετοχικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να διαπιστώσουμε το πότε υπέστησαν τη μεγαλύτερη καθίζηση, και με βάση αυτό το στοιχείο να προσδιορίζουμε, ανά περίπτωση, πότε θα αρχίσει η εφαρμογή της ρύθμισης».
Βέβαια, ο κ. Πέτσας εξηγεί ότι θα πρέπει να δει καταρχήν τη ρύθμιση στην τελική της μορφή, όπως δηλαδή θα ψηφιστεί από τη Βουλή και ερμηνεύοντάς την να αποφασίσει αν θα υπάρχει όντος το περιθώριο να ορίσει ελεύθερα την ημερομηνία εφαρμογής της, ενώ δηλώνει με ιδιαίτερη προσοχή ότι «σκοπός της νομοθετικής παρέμβασης δεν είναι να σκεπαστούν προβλήματα της αγοράς που προκλήθηκαν από την κακοδαιμονία της, αλλά να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις τις οποίες γέννησε η διεθνής κρίση».
Σε ότι αφορά τον Κανονισμό Ζωής, ο Πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. αποκαλύπτει ότι «έως το καλοκαίρι του 2009 θα ολοκληρωθεί η κατάρτισή του. Αμέσως μετά θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές και να τεθεί σε εφαρμογή από το 2010».
Πάντως, έλεγχοι στον κλάδο γίνονται φέτος, θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι και υλοποιούνται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Ενδιαφέρον έχουν και οι παρατηρήσεις του Επόπτη για το δικαίωμα που έχει από το νόμο να επιβάλλει πρόστιμα σε βάρος όσων αφήνουν ακάλυπτα αποθέματα. Όπως επισημαίνει, «αρχικά θα επιδεικνύεται αυτοσυγκράτηση στην επιβολή κυρώσεων, σε δεύτερο χρόνο η Επιτροπή θα επανέρχεται με ποινές κατά πολύ αυστηρότερες και εφόσον η εταιρεία θα επιμένει στο να μην συμμορφώνεται το Διοικητικό Συμβούλιο θα προχωρά σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. Όποιος επιδεικνύει καλή θέληση, όποιος αποδεικνύει εμπράκτως ότι όντος επιθυμεί την εξυγίανσή του θα έχει δίπλα του την Επ.Ε.Ι.Α.. Όποιος όμως, άλλα δηλώνει και άλλα πράττει, θα μας βρει απέναντί του» αναφέρει ο κ. Πέτσας.
Στο μεταξύ, η Επιτροπή, πρόσφατα, προχώρησε σε μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών. Αποφάσισε να δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης συμπληρωματικών – διευκρινιστικών στοιχειών κάλυψης των αποθεμάτων χρήσης 2007, εφόσον αυτά βελτιώνουν τη θέση της εταιρείας.
Ως καταληκτική ημερομηνία ορίσθηκε η 30η Απριλίου, ώστε αμέσως μετά η αρμόδια διεύθυνση να μελετήσει τα σχετικά στοιχεία και να αποφασίσει αν θα τα κάνει αποδεκτά ή αν θα τα απορρίψει.
«Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης επέδειξε, λαμβάνοντας μια ακόμη απόφαση, ότι διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο. Μένει πλέον στις ίδιες τις εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να πράξουν όπως οι ίδιες θεωρούν ότι έχουν χρέος» δηλώνει στο Insurance World ο κ. Πέτσας.
Μένει πλέον να φανεί αν οι 10 στοχοποιημένες εταιρείες θα… τραβήξουν το σκοινί προκαλώντας και πάλι με τη στάση τους, αν θα παίξουν με τα νεύρα της αγοράς, των ασφαλισμένων και του Επόπτη και αν ο Πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. θα υπομείνει εκτός νόμου συμπεριφορές.
Όπως τουλάχιστον ο ίδιος δηλώνει, «οι επόμενες κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν το Μάιο. Τότε θα κριθεί ποιος θα μπει σε πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ποιος θα καλύψει την πρώτη δόση για τα αποθέματα, ποιος θα ρισκάρει με τη στάση του και πόσες άδειες θα ανακληθούν».
Όλα καταδεικνύουν ότι στο τέλος Μαΐου οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι λιγότερες. Μάλλον κατά δύο !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*